Πως θα σου φαινόταν να ψωνίζεις σε ένα zero waste μαγαζί;

Στη Βαρκελώνη βρίσκεται ένα νέο είδος σούπερ μάρκετ, το Yes Future. Σε αυτή τη zero waste γωνία του κόσμου, αγοράζετε χύμα και φέρνετε τα δικά σας επαναγεμιζόμενα δοχεία. Είναι ένα από τα νέα είδη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων που κάνουν τα ψώνια πιο φιλικά προς τον πλανήτη.

Στο Yes Future στη Βαρκελώνη γυαλιστερές γυάλινες χοάνες με όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά και μπαχαρικά οδηγούν μέσα από έναν αυστηρό, φουτουριστικό χώρο σε έναν τοίχο με λευκά πλακάκια με βρύσες που φέρουν ετικέτες με καταλανικές λέξεις για διάφορα προϊόντα καθαρισμού, από μαλακτικό υφασμάτων έως σαπούνι πλυντηρίου.

Αυτή δεν είναι μια επιφανειακή σχεδιαστική επιλογή – είναι μινιμαλισμός με σκοπό. Η zero waste επιχείρηση δημιουργήθηκε ως απάντηση στην θλιβερή πορεία της Ισπανίας όσον αφορά την ανακύκλωση και τα απόβλητα.

Το σούπερ μάρκετ προσπαθεί να κάνει τις συσκευασίες παρελθόν.

Η Ισπανία είχε ισχυρή παράδοση στα καταστήματα “a granel” (“χύμα”), όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν όσο πολύ ή όσο λίγο θέλουν από τεράστιους σάκους με σιτηρά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά και ρύζι.

Η  νέα γενιά καταστημάτων με χύμα προϊόντα διαφέρει ως προς την προσέγγιση της συσκευασίας. Στα συμβατικά καταστήματα a granel, τα προϊόντα μπαίνουν σε πλαστικές σακούλες, ενώ στο Yes Future, οι πελάτες φέρνουν τα δικά τους κουτιά ή βάζα, τα οποία ζυγίζονται και κόβουν εισιτήριο στην είσοδο. Μπορούν επίσης να φέρουν γυάλινα ή επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά μπουκάλια για να τα γεμίσουν με κρασί, σαμπουάν ή προϊόντα καθαρισμού.

Γυάλινα βάζα γεμάτα με τα 600 προϊόντα χωρίς πλαστικό στο Yes Future.

Η Όλγα και ο συνέταιρός της Alejandro Martínez, οι οποίοι γνωρίστηκαν ενώ εργάζονταν στη βιομηχανία της μόδας, σκέφτηκαν την ιδέα όταν συνειδητοποίησαν ότι η βιολογική διατροφή τους μπορεί να σημαίνει λιγότερη ρύπανση από την παραγωγή τροφίμων, αλλά εξακολουθεί να είναι επιβλαβής για τον πλανήτη.

Για το όνομα του καταστήματος, το ζευγάρι πήρε το σύνθημα “No future” που βλέπουμε σε αμέτρητα πλακάτ σε περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες και το του έδωσαν μια θετική προοπτική.

Η Βαρκελώνη είναι μία από τις πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική που βλέπουν μια αύξηση των εναλλακτικών λύσεων χωρίς απορρίμματα για τα εβδομαδιαία ψώνια.
Στερεά σαμπουάν από τοπικούς παραγωγούς από φυσικά συστατικά

Η αλλαγή συμβαίνει – αργά. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα, πρόκειται να απαγορευτούν φέτος, στο πλαίσιο της δέσμευσης να καταστεί η Ισπανία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Αυτά είναι καλά νέα, αλλά οι ακτιβιστές επισημαίνουν αυτά που θεωρούν ακόμη πιο επείγοντα ζητήματα, όπως το χαμηλό ποσοστό φόρου ταφής στη χώρα και την ανάγκη να αποθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις από τη δημιουργία αποβλήτων με μια πιο τιμωρητική προσέγγιση.

Πηγή: fivemedia.com