Πως το παλιό σου τζιν γίνεται κομμάτι της βιωσιμότητας;

Η εταιρεία Renewcell φέρνει την αλλαγή στο χώρο του ενδύματος, συστήνοντας έναν νέο τρόπο παραγωγής.

Την περασμένη άνοιξη ένα φόρεμα αξίας 130 ευρώ από την H&M έγινε το πρώτο ρούχο που κατασκευάστηκε από ένα νέο υλικό που είναι ταυτόχρονα παλιό και νέο. Το μακρύ, μπλε φόρεμα είναι κατασκευασμένο από 50% βισκόζη, η οποία προέρχεται από ξύλο, και 50% Circulose, η οποία προέρχεται από μεταχειρισμένα ρούχα.

Το πρώτο ρούχο της Circulose: ένα φόρεμα από τα H&M

Η Circulose, που παράγεται από τη σουηδική εταιρεία Renewcell, ονομάστηκε από το περιοδικό Time ως μία από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2020 και με τις μεγάλες μάρκες να αρχίζουν να την αγκαλιάζουν, οι δημιουργοί της ελπίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τεράστιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ρούχων μας.

Η καλλιέργεια του βαμβακιού καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, γης και φυτοφαρμάκων, και μόλις τα ρούχα φορεθούν, τα περισσότερα πετιούνται, δημιουργώντας εκατομμύρια τόνους αποβλήτων.

Το χρησιμοποιημένο βαμβάκι τεμαχίζεται και διασπάται σε κυτταρίνη – την ουσία από την οποία είναι φτιαγμένα τα φυτά.

Το Circulose διαλύει τα απορρίμματα βαμβακιού στο ίδιο είδος πολτού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων υφασμάτων – με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες για την παραγωγή του. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χωράφια, άρδευση, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, δέντρα, πετρέλαιο ή μικροπλαστικά. Η όλη διαδικασία τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ενέργεια και οι κατασκευαστές του Circulose λένε ότι σε αντίθεση με άλλα ανακυκλωμένα υφάσματα, μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά, χωρίς να χάσει την ποιότητά του.

Ένα «πράσινο» σύστημα ξεκινάει

Η Renewcell θέλει η Circulose να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εξειδικευμένο οικολογικό προϊόν για εξειδικευμένες οικολογικές μάρκες. Θέλει το ύφασμα να γίνει mainstream. Ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με τον γίγαντα της γρήγορης μόδας H&M για την προμήθεια χιλιάδων τόνων Circulose τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ και άλλες γνωστές μάρκες – όπως η  Levi’s – μπαίνουν στο παιχνίδι για να φτιάξουν νέα πράγματα από παλιά.

Τζιν φτιαγμένο από τζιν: τα πρώτα Levi’s με Circulose.

Η Renewcell έχει καταλάνει τον χώρο ενός παλιού εργοστασίου παραγωγής χαρτιού, το οποίο έκλεισε λόγω της μειωμένης ζήτησης. Τώρα μετατρέπεται σε ένα νέο εργοστάσιο Circulose με υπερδεκαπλάσια δυναμικότητα σε σχέση με τις σημερινές εγκαταστάσεις της Renewcell, και η εταιρεία προσλαμβάνει προσωπικό από τη δεξαμενή των ανθρώπων που απολύθηκαν από το εργοστάσιο. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί με 100% πράσινη ενέργεια – συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας από τον κοντινό ποταμό.

Πηγή: fivemedia.com