Ρούχα με πρώτη ύλη τα φύκια

Η βιομηχανία μόδας είναι γνωστό ότι είναι μεγάλος ρυπαντής και τα απορριπτόμενα ρούχα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα, με ορισμένα υφάσματα να χρειάζονται 200 χρόνια για να αποσυντεθούν.

Μια απόφητη της καλλιτεχνικής σχολής Central Saint Martins βρήκε μια λύση, δημιουργώντας ένα βιολογικό υλικό από φύκια που αποσυντίθεται σε λίγες μόνο ώρες.

Σχεδίασε ένα φόρεμα που μοιάζει με γυαλί και είναι κατασκευασμένο από το βιοϋλικό χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη τεχνολογία και αλγόριθμους. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνει τον χαμένο χρόνο και το ύφασμα που συνεπάγεται η κανονική διαδικασία σχεδιασμού.

Το μόνο πρόβλημα; Δεν μπορείτε να το φορέσετε στη βροχή, καθώς… εξαφανίζεται. Αλλά βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να παρακάμψει το πρόβλημα, συνδύασε την πρωτεΐνη μεταξιού με το εκχύλισμα φυκιών για να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό βιοϋλικό. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις στην αρχή της καριέρας της, η Scarlett έχει λαμπρό μέλλον μπροστά της, καθώς το σχέδιό της κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο βιωσιμότητας από τη Louis Vuitton.

Τα φύκια ως πρώτη ύλη 

Η Scarlett δεν είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τα οφέλη των φυκιών για τα ρούχα. Η Νεοϋορκέζα σχεδιάστρια Charlotte McCurdy δημιούργησε ένα είδος πλαστικού χρησιμοποιώντας φύκια και το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα μπουφάν που απορροφά CO2 από την ατμόσφαιρα.

Τα ρούχα της καναδικο-ιρανής σχεδιάστριας Roya Aghighi που είναι κατασκευασμένα από φύκια μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης. Οι διασημότητες επίσης μπαίνουν στο παιχνίδι, με τον Jason Momoa να λανσάρει vegan αθλητικά παπούτσια από φύκια.


Αλλά τα φύκια δεν είναι το μόνο φυσικό υλικό που θα μπορούσε να έχει θέση στη μελλοντική σας γκαρνταρόμπα. Η βρετανική μάρκα Vollebak μετέτρεψε πολτοποιημένο ευκάλυπτο σε φούτερ με κουκούλα και το έβαψε χρησιμοποιώντας ρόδια.

Το αποτέλεσμα είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και κομποστοποιήσιμο, οπότε το hoodie μπορεί να θαφτεί στον κήπο όταν δεν είναι πλέον επιθυμητό.