Σχολικές καρέκλες από πλαστικά απόβλητα

Μια εταιρεία στις Φιλιππίνες μετατρέπει σε σχολικά έπιπλα τα πλαστικά απόβλητα της χώρας.

Οι Φιλιππινέζοι χρησιμοποιούν περίπου 212 εκατομμύρια φακελάκια και σακούλες για ψώνια κάθε μέρα. Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν την εξάρτηση της χώρας από τα πλαστικά μιας χρήσης. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στις Φιλιππίνες, καθώς η χώρα χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση των πλαστικών αποβλήτων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους σε φτηνές, αναλώσιμες συσκευασίες.

Η Envirotech Recycling Inc., μια πρωτοβουλία στην πόλη Νταβάο στο Μιντανάο, έχει ως στόχο να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα που διαφορετικά θα κατέληγαν στους ωκεανούς ή στις χωματερές της χώρας. Για την επίτευξη του στόχου της, η εταιρεία συλλέγει πλαστικά μιας χρήσης από κοινότητες και μεγάλες εταιρείες και τα ανακυκλώνει σε χρήσιμα αντικείμενα, όπως σχολικές καρέκλες. Τα προϊόντα αυτά είναι κατασκευασμένα από 100 % ανακυκλωμένο πλαστικό. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Winchester Lemen, δήλωσε ότι κατάφεραν να επεξεργαστούν περίπου 2,5 εκατομμύρια κιλά (kg) αποβλήτων φέτος στα πέντε εργοστάσιά τους που βρίσκονται στα νησιά Luzon και Mindanao.

Με βάση το βίντεο της Waste Ed στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πλαστικά που συλλέγει η Envirotech τεμαχίζονται, θρυμματίζονται, ταξινομούνται, λιώνουν, μορφοποιούνται και συναρμολογούνται. Ο Lemen δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν εξοπλισμό ασφαλείας και τα εργοστάσια διαθέτουν ρυθμιστές που φιλτράρουν τον ατμό ή τον καπνό που παράγεται κατά τη διαδικασία τήξης. Εκτός από τις καρέκλες, η Envirotech έχει αποτολμήσει την κατασκευή πάγκων, κάδων απορριμμάτων και γλαστρών, μεταξύ άλλων λειτουργικών αντικειμένων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας, το επόμενο τους βήμα είναι ένα σχέδιο στέγασης που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από 3.000 κιλά πλαστικών απορριμμάτων.

Πηγή: oneearth