Τα “ηλιακά κουτιά” που φέρνουν την επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο Alessandro Medici δημιούργησε ενεργειακά ηλιακά κουτιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα.

Τα ηλιακά κουτιά μοιάζουν με κόκκινα τουβλάκια Lego – και στοιβάζονται σαν αυτά – λειτουργούν όμως με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένα κοπάδι, σύμφωνα με όσα λέει ο συνιδρυτής Alessandro Medici. Ακριβώς όπως τα ψάρια μπορούν να μεγαλώσουν, να χωριστούν και να ξανασυγκεντρωθούν, οι μπαταρίες των μπλοκ συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα “ενεργειακό σμήνος”.

Ο Alessandro Medici ήθελε να δημιουργήσει μια μπαταρία γενικής χρήσης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα

Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι “κύβοι ενέργειας”, με μπαταρίες που τροφοδοτούνται από φορητούς ηλιακούς συλλέκτες. Ένα από αυτά τα ηλιακά κουτιά μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών ενός σπιτιού και συνδέεται εύκολα με ένα άλλο κουτί για να παράγει περισσότερη ενέργεια για μια κοινότητα. Η ιδιαιτερότητας του Power-Blox είναι ότι μπορεί εύκολα να επεκταθεί καθώς αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες μιας κοινότητας, απλά συνδέοντας περισσότερα μπλοκ και ηλιακές μονάδες. Ενώ, μπορεί να λειτουργήσει και με αιολική ή υδροηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας το απόλυτα προσαρμόσιμο σε διαφορετικά κλίματα σε όλο τον κόσμο.

Ενεργειακοί κύβοι στοιβαγμένοι σε μια καλύβα στο Λάος

Πρόκειται για ένα πιο ευέλικτο σύστημα από μίνι-δίκτυα με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες. Η ελβετική εταιρεία που τα κατασκευάζει έχει ήδη διανείμει περίπου 2.000 μπλοκ ισχύος σε περίπου 20 χώρες από το 2018 και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κυκλοφορίας μιας ακόμη πιο ισχυρής συσκευής.

Όλα αυτά με γνώμονα έναν βασικό στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ: την παροχή προσιτής, καθαρής ενέργειας για όλους έως το 2030. Αυτή τη στιγμή το 10% των ανθρώπων, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στο χωριό Mabime της Μοζαμβίκης, η αποθήκευση ενέργειας βοήθησε τους κατοίκους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους

Σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και άλλους οργανισμούς βοήθειας, η Power-Blox έχει προσφέρει τη λύση αποθήκευσης ενέργειας σε δεκάδες κοινότητες μέχρι στιγμής. Σε ένα χωριό της Μοζαμβίκης που ηλεκτροδοτήθηκε πρόσφατα, οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν την ενέργεια για να αρχίσουν να πωλούν είδη από κρύα ποτά μέχρι ψυγεία και να προσφέρουν στους πελάτες σταθμούς φόρτισης κινητών τηλεφώνων.

Οι χωρικοί στο Mabime της Μοζαμβίκης έχουν τώρα ηλεκτρικό ρεύμα για να εργάζονται και να διαβάζουν και τη νύχτα

Αλλά παρόλο που η βασική εστίαση της τεχνολογικής εταιρείας είναι στην υποσαχάρια Αφρική – το αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις δυτικές χώρες παρέχει μια ευπρόσδεκτη ώθηση. Η Power-Blox έχει ηλεκτροδοτήσει 150 ορεινές καλύβες στην Ελβετία και επέτρεψε στις ελβετικές εταιρείες πληροφορικής να κάνουν τη μετάβαση από τις αναλογικές στις ψηφιακές επικοινωνίες.

Πηγή: euronews