Τα καλύτερα παραδείγματα βιώσιμης αρχιτεκτονικής του 2021

Σπουδαία παραδείγματα βιώσιμης αρχιτεκτονικής μας ανοίγουν μια πόρτα προς το μέλλον!

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων επιβράβευσε τα καλύτερα κτίρια για το 2021. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου με την ανακοίνωση των νικητών των αρχιτεκτονικών βραβείων της NSW. Στην κατηγορία των βραβείων αειφορίας, οι αρχιτέκτονες αναγνωρίζονται για τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους στον φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω κάποια εξαιρετικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής καινοτομίας.

Ένα φυσικά φωτισμένο, ευάερο στούντιο που συλλέγει το νερό της βροχής και παράγει τη δική του ενέργεια.

Αυτός ο ανοιχτός χώρος μελέτης φοιτητών διαθέτει μια αιωρούμενη σκάλα, έναν τοίχο με φυτά και παρτέρια εσωτερικού κήπου. Η μία πλευρά του κτιρίου έχει ένα υφασμάτινο κάλυμμα από πλέγμα που επιτρέπει την προβολή βίντεο στο κτίριο.

Σε αυτό το σπίτι εγκαταστάθηκε δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού που συλλέγει νερό για την τουαλέτα, το πλυντήριο και τον κήπο, καθώς και ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές.

Αυτό το κτίριο στα ανατολικά προάστια της Μελβούρνης σχεδιάστηκε για να είναι το “πιο βιώσιμο εμπορικό κέντρο στον κόσμο” και είναι επίσης το πρώτο κτίριο λιανικής πώλησης στην Αυστραλία που έλαβε 6 πράσινα αστέρια σχεδιασμού και πιστοποίηση As Built από το Green Building Council of Australia.

Το σπίτι αυτό είναι κατασκευασμένο με στόχο τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Οι κριτές επαίνεσαν την περίτεχνη στρατηγική εξαερισμού η οποία περιελάμβανε φυσικό διασταυρούμενο εξαερισμό με εσωτερική διάτρηση τούβλων, με στεγανές σφραγίδες και παράθυρα με διπλά τζάμια για τη διατήρηση της θερμότητας το χειμώνα. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών θέρμανσης του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένου του ζεστού νερού, προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια.

 

πηγή: The Guardian