Τα ρομπότ που καθαρίζουν τους βυθούς!

Αρκετά μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως, με επίκεντρο τον καθαρισμό των ωκεανών.

Εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα του Ocean Cleanup, που σχεδίασε ένα γιγαντιαίο σύστημα, το οποίο επιπλέει στο νερό και συλλαμβάνει τα πλαστικά απόβλητα που βρίσκονται στην επιφάνεια. Όμως, περίπου το 90% των πλαστικών αποβλήτων που επιπλέουν στους ωκεανούς, καταλήγουν στο βυθό!

Έτσι, παρόλο που τα τεράστια πλωτά κομμάτια σκουπιδιών φαίνεται να είναι το κυρίως πρόβλημα, στην πραγματικότητα πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου και αυτά που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια είναι εκείνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν δυναμικά!

Σχέδιο δράσης με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί το έργο SeaClear, για τη συλλογή απορριμμάτων από τον πυθμένα του ωκεανού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο θα δώσει αρχικά έμφαση σε παράκτιες περιοχές με έντονη ρύπανση, όπως περιοχές με ποτάμια που μεταφέρουν σκουπίδια της πόλης κατευθείαν στον ωκεανό.

Το έργο χρησιμοποιεί ρομποτικά οχήματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το σύστημα αποτελείται από ένα αυτόνομο ή τηλεχειριζόμενο κεντρικό σκάφος, το οποίο υποστηρίζεται από δύο υποβρύχια ρομπότ και ένα drone. Τα δύο υποβρύχια ρομπότ αντλούν τον ηλεκτρισμό τους από το μητρικό σκάφος, που υποστηρίζουν μέσω ομφαλικών καλωδίων.

Η σύνθετη και εντυπωσιακή διαδικασία του καθαρισμού
Το drone και ένα από τα υποβρύχια ρομπότ αρχικά χαρτογραφούν τα σκουπίδια και έπειτα ξεχωρίζουν τη ρύπανση από τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, μέσω αλγορίθμων βαθιάς μάθησης και ακουστικών αισθητήρων. Το ρομπότ χρησιμοποιεί τις πληροφορίες, συλλέγει τα απόβλητα που εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη λαβή και συσκευή αναρρόφησης και στη συνέχεια τα απορρίπτει σε ένα κεντρικό κάδο που βρίσκεται στο επιφανειακό δοχείο.

Πολύ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως δεδομένου ότι όλα τα ρομπότ είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όταν ένα από αυτά αλλάζει θέση, τα άλλα ρομπότ το γνωρίζουν και προσαρμόζονται ανάλογα. Έτσι, δεν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση, εκτός από την αρχική εντολή σε ένα από αυτά. Η τεχνική ονομάζεται μέθοδος ελέγχου πολλαπλών παραγόντων.

Το σύστημα SeaClear έχει ήδη δοκιμαστεί κατά μήκος των ακτών της Κροατίας και του λιμανιού του Αμβούργου της Γερμανίας. Τα δύο σημεία επιλέχθηκαν στρατηγικά μιας και το μεν λιμάνι είναι βιομηχανική ζώνη, πολυσύχναστη με σκοτεινά νερά ενώ η ακτή είναι ένα τουριστικό σημείο με ήρεμα και καθαρά νερά.

Περαιτέρω δοκιμές έχουν προγραμματιστεί για το πολλά υποσχόμενο SeaClear που προς το παρόν έχουν δυστυχώς ‘παγώσει’ λόγω της πανδημίας.

Πηγή: www.intelligentliving.co