Τι κάνουν τα ηλιακά ψυγεία στις αγορές της Νιγηρίας;

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την επισιτιστική ανασφάλεια, η διατήρηση των προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας. Ένας Νιγηριανός επιχειρηματίας βοηθάει να μην πάνε χαμένα χιλιάδες φορτηγά με φρούτα και λαχανικά.

Ενώ το πρόβλημα της αλλοίωσης και της σπατάλης των τροφίμων είναι παγκόσμιο, η επίλυσή του στη Νιγηρία δεν έχει καμία σχέση με την επίλυσή του, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι χώρες της Αφρικής σπαταλούν περίπου την ίδια ποσότητα φρούτων και λαχανικών με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά στις πλουσιότερες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας συμβαίνει είτε στο αγρόκτημα, είτε στα ψυγεία και τα τραπέζια των καταναλωτών. Χάρη στις ισχυρές υποδομές, δεν χάνονται πολλά τρόφιμα κατά τα ενδιάμεσα στάδια της επεξεργασίας, της διανομής και της λιανικής πώλησης.

Χωρίς ψυγεία αποθήκευσης, τα τρόφιμα χαλάνε πολύ γρήγορα.

Σε χώρες όμως όπως η Νιγηρία, συμβαίνει το αντίστροφο: αγρότες και καταναλωτές απορρίπτουν πολύ λίγα, αλλά τεράστιες ποσότητες χάνονται στο δρόμο από τον ένα στον άλλο, καθώς τα τρόφιμα μαραίνονται από τη ζέστη, τρυπιούνται από τα τραχιά καλάθια ή μελανιάζουν καθώς μεταφέρονται με φορτηγά σε κακοτράχαλους δρόμους προς την αγορά. Ενώ λοιπόν σε ορισμένες χώρες η σπατάλη τροφίμων αντιμετωπίζεται ως περιβαλλοντικό πρόβλημα, στη Νιγηρία πρόκειται για ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας.

Έμποροι στην Αγορά Ομπίνζε, ξεφορτώτουν καρότα και φασολάκια για να τα πουλήσουν.

Τι είναι το ColdHubs;

Ο Nnaemeka Ikegwuonu είχε την ιδέα να φτιάξει το πρώτο ψυχρό δωμάτιο, το όποιο ήταν λίγο περισσότερο από ένα μέτρο σε τετράγωνο και δύο μέτρα ύψος – ακριβώς αρκετό για να επιδείξει την ιδέα. Το έφτιαξε με ηλιακή ενέργεια, ώστε να μπορεί να λειτουργεί εκτός δικτύου – αποφεύγοντας τα προβλήματα με τις αναξιόπιστες παροχές ρεύματος. Όταν το πήγε σε όλη τη χώρα για να το δείξει στους αγρότες οι περισσότεροι του είπαν ότι ήταν μια καλή τεχνολογία που κάλυπτε τις ανάγκες τους, αλλά δεν μπορούσαν να το αγοράσουν.

Ένα ψυκτικό δωμάτιο ColdHubs στο Owerri της Νιγηρίας – ένα από τα 24 στη χώρα.

Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε και αντί να προσπαθήσει να πουλήσει το υλικό, ο Nnaemeka επέλεξε ένα μοντέλο pay-as-you-store, διατηρώντας την κυριότητα των ψυκτικών θαλάμων και χρεώνοντας τους ανθρώπους για τη χρήση τους, ανά κιβώτιο ανά ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι προσιτό τόσο για μεγάλες επιχειρήσεις, όσο και για πωλητές που διατηρούν μόνο έναν μικρό πάγκο. Έτσι το 2015, γεννήθηκε το ColdHubs.

Σήμερα περισσότεροι από 3.500 αγρότες και πωλητές αγορών φέρουν κάρτες ColdHubs που τους επιτρέπουν να αποθηκεύουν τα προϊόντα τους. Υπολογίζει ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι έχουν ήδη βοηθήσει να σωθούν περισσότεροι από 20.000 τόνοι τροφίμων από την αλλοίωση, πράγμα που βοηθάει τόσο στην επισιτιστική κρίση, όσο και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Πηγή: fivemedia.com