Το δίδυμο από την Ιορδανία που ονειρεύεται να σώσει τους ωκεανούς

Ο Seif Al Madanat και η Beisan Alsharif γνωρίστηκαν μέσω της καταδυτικής κοινότητας της Άκαμπα. Το δίδυμο συνειδητοποίησε γρήγορα πως μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τη διατήρηση της Ερυθράς Θάλασσας.

Κατά την εξερεύνηση των υδάτων της Ιορδανίας, οι δύτες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η ρύπανση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια ζωή. “Χωρίς να μιλήσουμε κάτω από το νερό, αρχίσαμε και οι δύο να μαζεύουμε τα σκουπίδια στα μπουφάν μας και όταν βγήκαμε από την κατάδυση, χωρίς να πούμε λέξη, ήμασταν και οι δύο χαρούμενοι που κάναμε το ίδιο πράγμα”, λέει ο Seif.

Σχεδόν 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 800 είδη επηρεάζονται από τα θαλάσσια απορρίμματα παγκοσμίως και το 80% αυτών των απορριμμάτων είναι πλαστικό.

Ο Seif και η Beisan είδαν την επείγουσα ανάγκη να καθαριστούν οι ωκεανοί και μαζί ξεκίνησαν τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ProjectSeas. Οι καταδύσεις τους για τον καθαρισμό έγιναν βιώσιμες με τη συνεργασία με μια τοπική μάρκα, την Herb & Design, για τη δημιουργία ενός κεριού περιορισμένης έκδοσης. Κάθε κερί που πωλείται συμβάλλει στην υποστήριξη του καθαρισμού και της συντήρησης και των 28 καταδυτικών περιοχών στην Άκαμπα.

Η οργάνωση διοργανώνει τακτικά εκστρατείες στην Άκαμπα. Περισσότεροι από 80 εθελοντές από 25 χώρες έχουν βουτήξει στη θάλασσα, ενώ ορισμένοι ταξίδεψαν ειδικά στην Ιορδανία για να βοηθήσουν στον καθαρισμό. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 16.000 κομμάτια πλαστικού, μαζί με μέταλλο, γυαλί, χαρτί και ρούχα.

Ως αποτέλεσμα του πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα, τα ψάρια, τα θαλασσοπούλια, οι χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να παγιδευτούν στα συντρίμμια ή να τα φάνε, με αποτέλεσμα να πνιγούν, να πνιγούν ή να πεθάνουν από την πείνα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορεί να μολυνθούν από τη νόσο της λευκής ζώνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ιστών των κοραλλιών.

Το πάθος του ProjectSea κερδίζει έδαφος. Οι εταιρείες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν και να χρηματοδοτήσουν μελλοντικές καταδύσεις καθαρισμού. Η Beisan λειτουργεί επίσης ένα κοινοτικό κέντρο για Παλαιστίνιους πρόσφυγες παράλληλα με το ProjectSea. Ξεκινώντας την παραγωγή τσαντών, θα μπορούσε να ενσωματώσει και τις δύο πτυχές της ζωής της.

Το ProjectSea έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν για τη θαλάσσια ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ζωή μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και του εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται στους νέους. Η Beisan εξήγησε πώς βλέπουν ήδη τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

“Όταν λαμβάνεις μηνύματα από τη νέα γενιά, που μας στέλνουν τις φωτογραφίες τους στην παραλία μαζεύοντας σκουπίδια, αυτές οι ιστορίες επιτυχίας είναι στην πραγματικότητα αυτό που με κάνει να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω”.

Πηγή: euronews