Το μπουκάλι που νικάει το πλαστικό

Ο William Pearson τρομοκρατήθηκε από την ποσότητα του πλαστικού που έβλεπε να επιπλέει στις θάλασσες. Για να κάνει κάτι γι’ αυτό, δημιούργησε το Ocean Bottle.

Ο William Pearson αφού πέρασε έναν χρόνο δουλεύοντας στη θάλασσα σε ένα πλοίο με προορισμό τις Μαλδίβες και είδε πως οι άνθρωποι στο σκάφος είχαν πάνω από 1000 πλαστικά μπουκάλια μόνο για πόσιμο νερό, τα οποία έπειτα έκαιγαν σε διάφορα νησιά, όπως θυμάται ο ίδιος. Σε ένα ταξίδι στην Κολομβία, ο Pearson είδε ποτάμια γεμάτα πλαστικό να ξεπλένονται στη θάλασσα από τη βροχή. Βλέποντας το μέγεθος του προβλήματος με τα ίδια του τα μάτια, αποφάσισε να δράσει.

Καμία δικαιολογία για τα προϊόντα μιας χρήσης

Περίπου 22 εκατομμύρια κιλά πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε μέρα ποσότητα που αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2040. Οι υποδομές για τα απόβλητα δεν έχουν συμβαδίσει με την παραγωγή και την κατανάλωση, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, όπου οι άνθρωποι επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ρύπανσης.

Με γνώμονα να γίνει μέρος της λύσης, ο Pearson ανέπτυξε μια σειρά επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού για να αντικαταστήσει τις πλαστικές εκδόσεις μίας χρήσης και να συμβάλει στη χρηματοδότηση της συλλογής πλαστικών απορριμμάτων, ώστε να αποφευχθεί η κατάληξη ακόμη περισσότερων από αυτά στις θάλασσές, έτσι γεννήθηκε το Ocean Bottle.

Από τους πρώτους του πελάτες ήταν ο δημοφιλής τραγουδιστής Ed Sheeran  που παρήγγειλε μια παρτίδα μπουκαλιών μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά.  Τώρα η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει τη συλλογή σχεδόν δύο εκατομμυρίων κιλών πλαστικού.

Το πλαστικό που συλλέγεται ταξινομείται, ζυγίζεται και μετατρέπεται σε σφαιρίδια σε τοπικό επίπεδο για να πωληθεί και να χρησιμοποιηθεί από άλλες εταιρείες. Η Ocean Bottle έχει μέχρι στιγμής συλλέκτες στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Αϊτή, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο.

Ο στόχος της εταιρείας για το 2025 είναι να αποτρέψει την είσοδο επτά δισεκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών στον ωκεανό.

Πηγή: fivemedia.com