Το νάιλον φυτικής προέλευσης μπορεί να αλλάξει πολλά στην πραγματικότητα μας

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Geno και η κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Aquafil ανακοίνωσαν την πρώτη σειρά επίδειξης παραγωγής σε κλίμακα φυτικής προέλευσης νάιλον-6, το δομικό στοιχείο για την κατασκευή νάιλον.

Τα νέα φέρνουν ένα νάιλον φυτικής προέλευσης ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση, σύμφωνα με τις εταιρείες πίσω από αυτό. Το νάιλον θεωρείται επιβλαβές για το περιβάλλον υλικό επειδή είναι κατασκευασμένο από συνθετικό πολυμερές που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Τα ρούχα από νάιλον επεξεργάζονται επίσης χημικά, λευκαντικά και συνθετικές βαφές. Προηγούμενες «βιώσιμες» εναλλακτικές λύσεις νάιλον έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό ή ίνες με βάση το πλαστικό, που επίσης προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.

Η πλήρως φυτική εναλλακτική έχει αναπτυχθεί σε πιλοτική κλίμακα από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Genomatica (Geno) και την Aquafil, την εταιρεία πίσω από το Econyl, αναγεννημένο νάιλον που χρησιμοποιείται από τον οίκο Prada, Gucci, Louis Vuitton, Burberry και άλλους.

Το υλικό είναι κατασκευασμένο από 100% φυτικές πρώτες ύλες, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, όπως ζαχαροκάλαμο και βιομηχανικό καλαμπόκι, το οποίο η Geno μετατρέπει σε πολυμερές νάιλον-6. Έχει την ίδια χημική δομή με το αντίστοιχο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Το επόμενο βήμα είναι να μετατραπεί το πολυμερές σε εφαρμογές νάιλον, συμπεριλαμβανομένου νήματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υφάσματα. Η Geno λέει ότι το υλικό μπορεί να είναι βιοδιασπώμενο. Το αν είναι ή όχι θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία παραγωγής του κατασκευαστή.

Το νάιλον χρησιμοποιείται εμπορικά στη βιομηχανία της μόδας από τη δεκαετία του 1930, αρχικά ως φθηνότερη και πιο ανθεκτική εναλλακτική λύση στο μετάξι στις κάλτσες. Το νάιλον έχει γίνει συνώνυμο της ιταλικής ετικέτας πολυτελείας Prada. Η Miuccia Prada έκανε δημοφιλή τη χρήση του νάιλον στη δεκαετία του 1980 με μια it τσάντα από νάιλον. Οι επανεκδόσεις των νάιλον τσαντών της Prada – κατασκευασμένες από upcycled νάιλον νήμα Econyl, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Aquafil – και είναι ξανά ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς τάσεις της μόδας από το 2021. Αν και το Econyl θεωρείται πιο βιώσιμο από το συμβατικό νάιλον, εξακολουθεί να έχει ως βάση το πλαστικό.

Το 2021, η Geno ανακοίνωσε μια πολυετή συνεργασία και επένδυση με την Lululemon για την ανάπτυξη υλικών βιολογικής βάσης για τα προϊόντα του brand. Τον περασμένο Ιούνιο , η Geno ξεκίνησε μια επιχείρηση 120 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Unilever για την κλιμάκωση εναλλακτικών λύσεων βιοτεχνολογίας αντί του φοινικέλαιου και των ορυκτών καυσίμων για συστατικά σε προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας.

Η Geno έχει επίσης αναπτύξει προηγουμένως μια φυτική εναλλακτική λύση στη βουτυλενογλυκόλη (ένα συστατικό που προέρχεται από πετρέλαιο που βρίσκεται στα προιόντα skincare και περιποίησης μαλλιών) και μια φυτική εναλλακτική της 1,4-βουτανοδιόλης (επίσης γνωστή ως BD ή BDO), ένα βασικό ορυκτό καύσιμο- συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως το spandex και τα υποδήματα. Η Geno είναι μέλος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Project Effective, μιας πολυεταιρικής συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένης της Σουηδικής H&M) για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων ινών και πλαστικών με βάση τη βιολογική παραγωγή.

Με πληροφορίες από το jenny.gr