Το πιο βιώσιμο γυάλινο μπουκάλι στον κόσμο

Μια εταιρεία στο Derrylin της Βόρειας Ιρλανδίας έχει αναλάβει την αποστολή να δημιουργήσει “το πιο βιώσιμο γυάλινο μπουκάλι στον κόσμο”.

Σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συσκευασίες, το γυαλί είναι μια από τις πιο βιώσιμες λύσεις. Σε αντίθεση με το πλαστικό, το γυαλί μπορεί να ανακυκλώνεται επ’ αόριστον σε έναν κλειστό κύκλο, και είναι κατά κύριο λόγο κατασκευασμένο από άφθονες, φυσικές πρώτες ύλες όπως η άμμος και τα γουλάκια (απόβλητα γυαλιού).

Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής πίσω από τη δημιουργία του γυαλιού έχει επικριθεί για τη χρήση ενέργειας. Ένας κατασκευαστής στη Βόρεια Ιρλανδία έχει ισοπεδώσει την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής γυαλιού. Η Encirc κατάφερε με επιτυχία να κατασκευάσει μπουκάλια χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα βιοκαύσιμα, τα οποία, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, έχουν εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές λύσεις με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που κατασκευάζονται από απόβλητα υλικά μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κάθε φιάλης έως και 90%, λέει ο κατασκευαστής. Χρησιμοποιώντας έως και 100 τοις εκατό ανακυκλωμένο γυαλί πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρόλο που το γυαλί είναι ένα από τα λίγα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν ατελείωτα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι η ενέργεια και οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του μπορεί να σημαίνουν ότι τελικά είναι τέσσερις φορές χειρότερο για το περιβάλλον από το πλαστικό.

Απαιτείται τεράστια ποσότητα ενέργειας για να μετατραπούν οι πρώτες ύλες, όπως η πυριτική άμμος, η σόδα και ο δολομίτης, σε γυαλί. Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το μη ανακυκλωμένο γυαλί, όπως η υποβάθμιση της γης και η ρύπανση των υδάτων, καθώς και ανησυχίες για την υγεία από τα μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου.

Παρά το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας που σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν έως και 20 φορές, τα περισσότερα γυάλινα μπουκάλια πετιούνται μετά από μία μόνο χρήση. Οι συντάκτες της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι, ενώ η ανακύκλωση είναι χρήσιμη, θα πρέπει να εξετάσουμε τα συστήματα επαναπλήρωσης και επιστροφής μπουκαλιών ως τρόπο μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του γυαλιού.

Η Encirc λέει ότι η χρήση βιοκαυσίμων θα μπορούσε να είναι η βιώσιμη λύση που αναζητά η βιομηχανία.

Πηγή: euronews