Το σούπερ ένζυμο που δρα ενάντια στα πλαστικά απόβλητα

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη όλοι βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες των πλαστικών αποβλήτων. Η μόλυνση που προκαλούν είναι αδιαμφισβήτητη και δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο…

Ελπιδοφόρα ανακάλυψη
Είναι γνωστό πως το θερμοπλαστικό PET χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί στο περιβάλλον, όμως μια ομάδα ερευνητών στο Πόρτσμουθ, κατάφερε να διασπάσει τα δομικά στοιχεία του μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, με την αναδημιουργία ενός ενζύμου με το όνομα PETase, που τρώει τα πλαστικά!

Οι ερευνητές, θέλοντας να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της διάσπασης προχώρησαν στο συνδυασμό του ενζύμου PETase με ένα δεύτερο, με το όνομα MHETase. Το αποτέλεσμα εξέπληξε ευχάριστα και τους ίδιους τους ερευνητές, καθώς η ένωση των δύο ενζύμων κατάφερε να αυξήσει την ταχύτητα της διάσπασης των πλαστικών κατά ακόμη 3 φορές!

Τα σούπερ ένζυμα που τρώνε το πλαστικό σε 10 ώρες!
Εκτός όμως από την ομάδα των ερευνητών στο Πόρτσμουθ, η εταιρεία Carbios στη Γαλλία, δημιούργησε ένα άλλο ελπιδοφόρο ένζυμο μέσω της κομποστοποίησης φύλλων, το οποίο διασπά το εκπληκτικό ποσοστό του 90% των πλαστικών μπουκαλιών, μέσα σε μόλις 10 ώρες. Δυστυχώς όμως είναι δύσχρηστο μιας και απαιτούνται θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, σε αντίθεση με την βρετανική ανακάλυψη που λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου!

Η ομάδα ερευνητών του Πόρτσμουθ συνεχίζει να εξερευνά νέες δυνατότητες ώστε να δημιουργήσουν νέα και γρηγορότερα ένζυμα και είναι ανοικτή σε συνεργασίες με εταιρείες όπως η γαλλική Carbios, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μιας και για τους επιστήμονες η λύση βρίσκεται στην τεχνολογική εξέλιξη και όχι στον περιορισμό του πλαστικού όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.

Πηγή: www.portraits.gr