Το café που δίνει δωρεάν φαγητό σε αντάλλαγμα για πλαστικά απόβλητα

Ένα café διαφορετικό από τα άλλα, άνοιξε πριν λίγους μήνες, η δημοτική επιχείρησης της πόλης Αmbikapur στην Ινδία.

Το όνομά του, ‘The Garbage Café’ και έχει ως κύριο στόχο να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη συλλογής και απομάκρυνσης πλαστικών απορριμμάτων!

Η όλη διαδικασία είναι απλή
Οι συλλέκτες πηγαίνουν τα απόβλητα στο κέντρο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο με τη σειρά του, τους δίνει ένα κουπόνι και εκείνοι ανταλλάσσοντάς το στο Garbage Café, παίρνουν ένα μεσημεριανό γεύμα ή πρωινό. Αν πάλι κάποιος δεν μπορεί να παραδώσει τα σκουπίδια του στο κέντρο διαχείρισης αποβλήτων, τότε μπορεί να τα πάει απευθείας στο καφέ.

Ένα σύστημα που με μια κίνηση, λύνει δύο προβλήματα
Παράλληλα, με την πώληση πλαστικών κόκκων και ανακυκλωμένου χαρτιού σε ιδιωτικές εταιρείες, η πόλη μηνιαία κερδίζει $ 17.000. Δεν αρκείται όμως μόνο σε αυτό! Το 2015 κατασκεύασαν δρόμο εξ ολοκλήρου από πλαστικούς κόκκους, μια κατασκευή τόσο ισχυρή, που βγήκε αλώβητη από την περίοδο των μουσώνων!

Το Ambikapur επιτίθεται κατά μέτωπο στη ρύπανση, επενδύοντας σε σημαντικές εκστρατείες καθαρισμού από τα πλαστικά, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει 15 θέσεις στην κατάταξη και να γίνει η δεύτερη καθαρότερη πόλη της Ινδίας για το 2019! Ταυτόχρονα, η πόλη σχεδιάζει επιπλέον ενέργειες, παρέχοντας για παράδειγμα στέγη σε άστεγους, ως αντάλλαγμα για τη συλλογή των σκουπιδιών.

Η χώρα όμως, διαθέτει πολύ λίγα αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων για να διαχωρίσει το πλαστικό από τα γενικά απόβλητα. Σήμερα, στην Ινδία παράγονται σχεδόν 25.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων ημερησίως, εκ των οποίων συλλέγονται περίπου μόνο οι 14.000. Περίπου το 70% των πλαστικών αποβλήτων στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, προέρχεται από είδη μιας χρήσης. Τις περισσότερες φορές, καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποφράσσουν αποχετεύσεις.

Τα αποτελέσματα της διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα δεν είναι ικανοποιητικά, γι’ αυτό και οι αρχές σκοπεύουν να μιμηθούν το παράδειγμα του Ambikapur και να ανοίξουν πολλά «Καφέ Σκουπιδιών» στο Νέο Δελχί. Άλλωστε, όπως δηλώνει και το Garbage Café: Όσο περισσότερα είναι τα απόβλητα, τόσο καλύτερη η γεύση!

Πηγή: intelligentliving.co