Φράγμα φυσαλίδων αέρα παγιδεύει τα πλαστικά απόβλητα!

Το πρώτο φράγμα σκουπιδιών του κόσμου από φυσαλίδες, αποκαλύφθηκε στο Άμστερνταμ, σε μια προσπάθεια συλλήψεως αποβλήτων στα κανάλια της πόλης, ώστε να μην φτάσουν στη Βόρεια Θάλασσα, χωρίς ταυτόχρονα να παρεμποδίζεται η πρόσβαση των σκαφών.

Ισχύς εν τη ενώσει
Μια Ολλανδική start-up, ο δήμος του Άμστερνταμ και η περιφερειακή επιτροπή για το νερό δημιούργησαν το Great Bubble Barrier, μια απλή συσκευή που διοχετεύει τα σκουπίδια στην πλευρά του καναλιού του Westerdok, όπου μπορούν να μαζευτούν.

Ο Γερμανός ναυτικός αρχιτέκτονας και μηχανικός ωκεανών Ehrhorn, εμπνεύστηκε από μια μονάδα επεξεργασίας νερού, που είδε ενώ φοιτούσε στην Αυστραλία, το 2015. Ταυτόχρονα, τρεις Oλλανδοί ερασιτέχνες ναυτικοί και φίλοι, συζητούσαν το πρόβλημα πίνοντας μπύρες ένα βράδυ στο Άμστερνταμ και κατέληξαν στην ιδέα μιας “κουρτίνας” από φυσαλίδες που απομακρύνει τα απόβλητα, αλλά αφήνει τα ψάρια και τις βάρκες ανέγγιχτα!

Πώς λειτουργεί
Το φράγμα φυσαλίδων είναι ένας μακρύς, διάτρητος σωλήνας που διατρέχει διαγώνια για 60 μέτρα κατά μήκος του κατώτατου σημείου του καναλιού. Ο πεπιεσμένος αέρας αντλείται μέσω του σωλήνα και ανεβαίνει προς τα πάνω και στη συνέχεια η φυσική δύναμη του νερού βοηθά να σπρώξει τα απόβλητα στη μία πλευρά.
Στόχος της εφεύρεσης είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό, όπου οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάθε χρόνο, 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών φιαλών φτάνουν στις παγκόσμιες θάλασσες.

Μια αισιόδοξη λύση καθαρού νερού για όλους!

Πηγή: www.theguardian.com