Όταν το ταλέντο, η τεχνολογία και η θέληση για προσφορά, «εξοπλίζουν» τους γιατρούς της χώρας!

Η πανδημία του νέου κοροναϊού, κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα να φέρει τα πάνω κάτω σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο είναι ήδη πολύ μεγάλες. Το εδώ και πολλά χρόνια επιβαρυμένο σύστημα υγείας, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη μιας ‘σύγκλισης’ ανάμεσα σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυσή του…

Κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί και μεγάλες εταιρείες κινητοποιήθηκαν άμεσα ώστε να παρέχουν τα κατάλληλα ‘όπλα’ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων που μάχονται στη πρώτη γραμμή! Το όνομα της εθελοντικής δράσης: «Covid-19 Response Greece».

Το πρώτο βήμα έγινε από νεοφυείς επιχειρήσεις και επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ξεκίνησαν με τη χαρτογράφηση των αναγκών. Από την καταγραφή, πολύ γρήγορα ξεχώρισε η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές. Μέσα σε λίγες μέρες οι εθελοντές κατάφεραν να βρουν σχεδιαστικές λύσεις και παραγωγικά μέσα, για να κατασκευαστεί ένα υποκατάστατο προστατευτικής ασπίδας προσώπου για την προστασία των εργαζομένων στα νοσοκομεία!

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους
Μια βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων στην Πέλλα, ήταν ο πρώτος κατασκευαστής των προστατευτικών ασπίδων, ο οποίος προσφέρθηκε να τις διαθέτει στους οργανισμούς υγείας με κόστος € 0,85! Η παραγωγή ανέρχεται ημερησίως σε χιλιάδες τεμάχια και οι έως τώρα ποσότητες που έχουν παραδοθεί είναι εντυπωσιακές. Μέχρι στιγμής περισσότερες από 18.000 ασπίδες προσώπου βρίσκονται σε 14 Νοσοκομεία και 8 Ιατρικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα (λίστα που ενημερώνεται real-time υπάρχει εδώ).


Εθελοντές και στήριξη της δράσης
Η ομάδα του «Covid-19 Response Greece» έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τον συντονισμό των παραδόσεων σε όσους οργανισμούς υγείας το επιθυμούν, χωρίς κόστος. Υπάρχουν οργανισμοί που προμηθεύονται τις ασπίδες καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της παραγωγής, ενώ για άλλους το κόστος καλύπτεται από δωρητές -κυρίως από εταιρείες που υποστηρίζουν τη δράση- αλλά και από κάποιους ιδιώτες. Τα λειτουργικά έξοδα της εθελοντικής δράσης καλύπτονται από τα ίδια τα μέλη της.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεργασίας «Covid-19 Response Greece» συμμετέχουν 220 άτομα -επιστήμονες, μηχανικοί, ιδρυτές εταιρειών και επαγγελματίες υγείας-, ενώ δεν λείπει η στήριξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το OK!Thess, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και οι εθελοντές διαρκώς αυξάνονται.

Πηγή: www.fortunegreece.com