Café Femenino: Το μαγαζί που στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η ιστορία αρχίζει το 2003 στο Περού όπου μια cooperativa 464 γυναικών αποφασίζει να αποσχιστεί από τους άντρες και να αναλάβει μια φάρμα καφέ.

Η Μαριλένα Κουίδου και η Κλαίρη Κατσίβελα έφτιαξαν το πρώτο κατάστημα της ΜΚΟ που στηρίζει τις γυναίκες του καφέ στη Νέα Ερυθραία. Το κατάστημα της Café Femenino αποτελεί το πρώτο σημείο της αλυσίδας στην Ευρώπη ενώ είναι και το πρώτο παγκοσμίως που θα μπορεί να πουλάει τον καφέ γυναικείων συνεργατικών σχημάτων καλλιέργειας στη λιανική αγορά. 

Η αλυσίδα Café Femenino θα φέρνει ποικιλίες καφές από συνεργατικά σχήματα γυναικών σε εννέα διαφορετικές χώρες (Κολομβία, Περού, Βολιβία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Αγιο Δομίνικο, Ρουάντα) όπου έχει παρουσία το ίδρυμα, το οποίο με καινοτόμες μεθόδους εκπαιδεύει τις γυναίκες παραγωγούς από το 2004 ώστε να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας  καφέ Arabica σε αυξημένα υψόμετρα. 

Στο νέο καφέ προσφέρονται και συνοδευτικά προϊόντα όπως vegan bites, cookies, muffins, granola, αλμυρές μπάρες, σπιτικές μαρμελάδες και σάντουιτς με αλλαντικά που φτιάχνονται επίσης από γυναικείους συναιτερισμούς.

Η αλυσίδα δεσμεύεται να δωρίζει 0,05 ευρώ ανά ποτήρι καφέ που πουλάει, στο Café Femenino Foundation, ώστε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται κάποιο συγκεκριμένο έργο υποστήριξης των εννέα παραγωγικών χωρών. 

Το πρώτο έργο που αναλαμβάνει για το Ίδρυμα για τα έτη 2021/22 είναι το Early education center στην κοινότητα Cajamarca στο Peru. Εκτός από την προσπάθεια να διαδώσει πανευρωπαϊκά την προσπάθεια του ιδρύματος, το Café Femenino έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει ενεργά τον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα εντάσσοντας στα προϊόντα του μαγαζιού πληθώρα σχετικών προϊόντων γυναικείας επιχειρηματικότητας. Παράλληλα θα δωρίζει 0,025 ευρώ από κάθε φλιτζάνι που πουλάει το μαγαζί σε κάποια σχετική ελληνική οργάνωση για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 

Μέσω του άκρως ποιοτικού καφέ του και της οικονομικής προσφοράς του, το Ίδρυμα Café Femenino προβάλλει την ιστορία των γυναικών που εργάζονται σκληρά πίσω από κάθε κούπα καφέ. Οι γυναίκες εξάλλου παίζουν καταλυτικό ρόλο στην συγκομιδή και επεξεργασία του καφέ εδώ και αιώνες από την αρχή της συστηματικής καλλιέργειας καφέ τον 15ο αιώνα, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν τους είχε δοθεί η αναγνώριση και ανταμοιβή που τους αξίζει για την εργασία τους. 

Ο συνεταιρισμός Café Femenino Το 2004, δημιουργήθηκε η Cooperativa Cecanor από 464 γυναίκες, όπου σε συνεργασία με την καναδέζικη εταιρεία Optco δόμησε το πρώτο παγκόσμιο πρόγραμμα, ώστε να εκπροσωπηθούν οι γυναίκες παραγωγοί σε όλο τον κόσμο. Η πλειοψηφία των γυναικών αυτών ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές έχοντας εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και μηδενική συμμετοχή στα κοινωνικά ζητήματα της κοινότητάς τους. Με την συμμετοχή τους στον συνεταιρισμό του Café Femenino οι γυναίκες αποκτούν δικαιώματα όπως: διαχείριση της γης που καλλιεργούν, οικονομική αυτάρκεια καθώς και εξασφάλιση απευθείας πληρωμής για τον καφέ που παράγουν. 

Το Café Femenino αγοράζει την παραγωγή των γυναικών και στη συνέχεια την πουλάει σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες που αγοράζουν τον καφέ μπορούν, αν θέλουν, να αναλάβουν και την ολοκλήρωση διάφορων έργων που χρειάζονται οι γυναίκες στις χώρες του καφέ, όπως για παράδειγμα μια αντλία για νερό και διάφορες άλλες παρόμοιες υποδομές.

Με πληροφορίες από business daily/athensvoice