Άκρως απειλούμενο είδος η φάλαινα ‘’right’’ του Βόρειου Ατλαντικού

Με βάση νέα έρευνα η κλιματική αλλαγή έχει θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τη σωστή φάλαινα του Ατλαντικού, με μόλις 356 να έχουν απομείνει σε όλον τον κόσμο

Η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά του κόλπου του Μέιν έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού των φαλαινών ‘’right’’ του Βόρειου Ατλαντικού, γεγονός που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται σε εξαιρετικό κίνδυνο, με τους ειδικούς να καλούν άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους.

Οι φάλαινες ‘’right’’ του Βόρειου Ατλαντικού τρέφονται με αστακούς, καραβίδες, γαρίδες, κ.ο.κ. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία τα νερά θερμαίνονται πολύ γρηγορότερα, με αποτέλεσμα αυτά τα καρκινοειδή που αναπτύσσονται σε ψυχρά νερά, να έχουν μειωθεί και να μην υπάρχει επαρκής τροφή για τις φάλαινες. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν μετά από χρόνια αναλύσεων του πλανγκτόν, της κίνησης των συγκεκριμένων φαλαινών και της διακύμανσης της ωκεάνιας θερμοκρασίας.

Όπως διαπιστώθηκε, το είδος πλέον ταξιδεύει βορειοανατολικά, στα νερά του Κόλπου του Σεντ Λώρενς στον Καναδά προς αναζήτηση τροφής. Παράλληλα καταγράφεται σημαντική μείωση των θηλυκών σε ηλικία αναπαραγωγής. Όταν δεν μπορούν να αναπτύξουν το παχύ στρώμα λίπους, δεν είναι σε θέση να μείνουν έγκυες, να συνεχίσουν την κύηση και να θρέψουν το μωρό τους, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Το 2009 γεννήθηκαν 39 φαλαινάκια -αριθμός ρεκόρ για το συγκεκριμένο είδος φάλαινας- ενώ το 2018 κανένα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2015 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον πληθυσμό της φάλαινας ‘’right’’ στον Κόλπο του Σεντ Λώρενς, όπου είχαν καταφύγει για αναζήτηση περισσότερης τροφής. Δυστυχώς όμως εκεί βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς σε αντίθεση με τον Κόλπο του Μέιν όπου ισχύουν μέτρα για την προστασία τους, στον Σεντ Λώρενς δεν υπήρχε ανάλογη πρόληψη, με αποτέλεσμα οι φάλαινες να γίνονται θύματα μεγάλων πλοίων ή αλιευτικού εξοπλισμού.

Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 26%. Πλέον, απομένουν μόλις 356 φάλαινες ‘’right’’ του Βόρειου Ατλαντικού στον κόσμο. Με τον πληθυσμό τους σε θλιβερά ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2020 η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης επανακατηγοριοποίησε το είδος, κατατάσσοντάς το στα «άκρως απειλούμενα».

 

Πηγή: www.theguardian.com