Ένας “θαλάσσιος δράκος” λέει τη δική του ιστορία

Ο ιχθυόσαυρος, που ανακαλύφθηκε σε τεχνητή λίμνη, είναι μήκους δέκα μέτρων και ηλικίας περίπου 180 εκατ. χρόνων

Κατά τη διάρκεια εργασιών τοπογραφίας στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Τζο Ντέιβις που δουλεύει στο Φυσικό Καταφύγιο του Ράτλαντ, εντόπισε κάτι απροσδιόριστα ασυνήθιστο μέσα στη λάσπη της τεχνητής λίμνης. Δεν ήταν δεινόσαυρος, αλλά τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός θαλάσσιου θηρευτή δέκα μέτρων, ενός ιχθυόσαυρου. Και επρόκειτο για το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ανακαλυφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν στο ότι επρόκειτο για έναν ιχθυόσαυρο – θερμόαιμο θαλάσσιο αρπακτικό που έμοιαζε με δελφίνι, μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα 25 μέτρα και έζησε μεταξύ 250 και 90 εκατομμυρίων χρόνων πριν.

Ο  επικεφαλής παλαιοντολόγος της ανασκαφής, αποκάλεσε το εύρημα «πραγματικά πρωτοφανές» και, λόγω μεγέθους και πληρότητας,«ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής παλαιοντολογίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η περιοχή Ράτλαντ βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή, όμως πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, ήταν καλυμμένο από νερό. Όταν τα επίπεδα νερού στην τεχνητή λίμνη υποχώρησαν, στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, μια ομάδα ειδικών επέστρεψε στην περιοχή για τη συνέχιση των ανασκαφών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην απομάκρυνση του τεράστιου κρανίου του προϊστορικού πλάσματος.

Ένα μεγάλο κομμάτι πηλού που περιείχε το κρανίο του ιχθυόσαυρου ξεθάφτηκε με χειρουργική προσοχή, προτού καλυφθεί με γύψο και τοποθετηθεί σε ξύλινα στηρίγματα.

 

Πηγή: BBC