Ένας λιωμένος παγετώνας γίνεται αξιοθέατο στην Ελβετία

Το σπήλαιον ύψους 20 μέτρων, το οποίο σχηματίζεται με φυσικό τρόπο σε έναν παγετώνα μεγάλου υψομέτρου κάθε χρόνο, έχει στρογγυλεμένη οροφή ύψους άνω των 20 μέτρων.

Η πραγματικότητα αυτού του φυσικού θαύματος κρύβεται πίσω από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι σχεδόν όλοι οι παγετώνες στις ελβετικές Άλπεις θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2100.

Τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό έχει ήδη λιώσει τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. Και στον παγετώνα 3000, ο πάγος λιώνει με μέση ταχύτητα πέντε μέτρων ετησίως. Το σπήλαιο, γνωστό στους ντόπιους ως “Ο Μύλος”, σχηματίζεται κάθε χρόνο μέσω ενός φαινομένου σιφωνίου – το αποτέλεσμα της επιφανειακής τάσης που τραβά ρεύματα νερού από τα υψηλά στα χαμηλά επίπεδα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κοιλότητα γεμίζει με νερό από το λιώσιμο του χιονιού. Το χειμώνα, το νερό αυτό αποσύρεται με σιφόνι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το παγωμένο σπήλαιο του παγετώνα. Αλλά αυτό το φαινόμενο γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο σοβαρό, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του λιωσίματος του χιονιού σε όλες τις Άλπεις.

Από το 1850, η μάζα των παγετώνων των Άλπεων έχει μειωθεί έως και κατά 60% – και το λιώσιμο έχει επιταχυνθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2021, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν επιπλέον ένα τοις εκατό του όγκου τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών.

Προς το παρόν, το παγωμένο σπήλαιο πάνω από αυτή τη μικρή ελβετική πόλη προσελκύει νέους επισκέπτες στην περιοχή – λειτουργώντας ως υπενθύμιση της ομορφιάς των αλπικών παγετώνων και της αυξανόμενης ανάγκης για την προστασία τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε το παγωμένο σπήλαιο.

Πηγή: euronews