Ένας σύγχρονος Φειδιππίδης για το Κλίμα Αθήνα – Γλασκώβη 2421 χλμ.

Ο υπερμαραθωνοδρόμος, ακτιβιστής και ηθοποιός Άγης Εμμανουήλ βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν από τη γραμμή του τερματισμού στην Γλασκώβη, κάνοντας το αδύνατο δυνατό!

Μέσα από μια μακρά και δύσκολη διαδρομή, έχοντας ήδη διατρέξει 1.900 χλμ, έφτασε να διανύει τα τελευταία του χιλιόμετρα στο Ηνωμένο Βασίλειο προς την Γλασκώβη και τη σημαντικότερη συνδιάσκεψη για το μέλλον της ανθρωπότητας, το COP26. Ως άλλος, σύγχρονος Φειδιππίδης, μεταφέρει στη συνδιάσκεψη που ξεκινά 1η Νοεμβρίου τα μηνύματα, τις σκέψεις και τις ελπίδες πληθώρας Ευρωπαίων συμπολιτών μας που τον συνάντησαν, έτρεξαν μαζί του και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην οικολογική του δράση·  ένας δρομέας που αυτή τη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μεταφέρει ένα σπουδαίο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης προς μια μάχη που η ανθρωπότητα πρέπει να δώσει συσπειρωμένη. 

Στον ποταμό Ροδανό, Γαλλία

Μετά την Ελλάδα, πρώτος σταθμός στη διαδρομή του οι φιλόξενες πόλεις της Ιταλίας·  από το Μιλάνο μέχρι την Πάντοβα, ο Άγης είχε τη χαρά να συναντηθεί με άλλους ακτιβιστές για το κλίμα, οργανώσεις αλλά και απλούς πολίτες που είτε έτρεξαν μαζί του κάποια χιλιόμετρα, είτε απλώς συνομίλησαν για το οικολογικό μας μέλλον. Περνώντας στη Γαλλία από τη Λυόν μέχρι το Παρίσι, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και σωρεία υποστηρικτών που παρέδωσαν τα δικά τους μηνύματα στον αγγελιαφόρο του κλίματος. 

Τρέχοντας τη διαδρομή από τη Βενετία προς την Πάντοβα (41 χλμ)
Ο Άγης Εμμανουήλ με την πρόξενο Όλγα Κλιαμάκη και τον Σεβαστιανό Κοντοβουνίσιο στη Γαλλία

Η διαδρομή του Άγη ξεκίνησε συμβολικά από την Πνύκα στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών στις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθεί σε έναν υπερμαραθώνιο 2421 χιλιομέτρων (60 Μαραθώνιοι!).

«Εάν θελουμε να ιδούμε τις αμυγδαλιές να ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο και η θάλασσα να κυματίζει πρέπει να κινηθούμε, εάν όχι να τρέξουμε με όλη μας την δύναμη, ο καθένας με τον τρόπο του. Και μόνο έτσι θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, πέρα από τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια μας. Τα πρώτα χιλιόμετρα μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά στη συνέχεια προσαρμόζεσαι και χαίρεσαι με τη νέα κατάσταση. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να συμφιλιωθούμε με τον πλανήτη που εδώ και χρόνια έχουμε μετατρέψει από φίλο σε εχθρό. Η κρίση είναι μέσα μας, άλλωστε. Όσο για τον τερματισμό… θα σας πω σε λίγες μέρες πόσο υπέροχος θα είναι» λέει ο ίδιος.

Γουέμπλεϊ, Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό τη Γλασκώβη (613 χλμ)

Τώρα, πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή χρειάζεται να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας και να «τρέξουμε» τα τελευταία χιλιόμετρα για το κλίμα! Η προσπάθεια αυτή είναι ισχυρό παράδειγμα της δύναμης που έχουμε όλοι μέσα μας για να δημιουργήσουμε ένα ευοίωνο μέλλον.