Ένα βιώσιμο πλαστικό από σπέρμα σολομού

Ένα νέο φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό από σπέρμα σολομού εφευρέθηκε από επιστήμονες στην Κίνα.

Δύο σύντομες αλυσίδες DNA από το σπέρμα συνδυάστηκαν με μια χημική ουσία από φυτικά έλαια που τις συνδέει μεταξύ τους. Αυτό που δημιουργείται είναι ένα μαλακό υλικό γνωστό ως υδρογέλη.

Από εδώ και πέρα το τζελ μορφοποιείται σε διάφορα σχήματα και ξηραίνεται με κατάψυξη για να αφαιρεθεί η υγρασία, η οποία το κάνει να στερεοποιηθεί. Οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κύπελλο, κομμάτια παζλ και ένα μόριο DNA από το φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κύπελλο, κομμάτια παζλ και ένα μόριο DNA από το φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό. Αν και η ομάδα των Κινέζων επιστημόνων δημιούργησε τις πρώτες ύλες της από σπέρμα σολομού, το DNA μεταφέρει τον γενετικό κώδικα για κάθε ζωντανό οργανισμό στη Γη. Μια μελέτη του 2015 εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνοι DNA στον πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι τεχνικά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το πλαστικό από άλλες βιώσιμες πηγές, όπως απόβλητα από καλλιέργειες, φύκια ή βακτήρια. Το πλαστικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον, καθώς κατασκευάζεται από πετροχημικά που απαιτούν πολλή θερμότητα και τοξικές ουσίες για την παρασκευή τους. Χρειάζονται επίσης αιώνες για να διασπαστεί και πολύ λίγα από αυτά ανακυκλώνονται – με τα περισσότερα να καταλήγουν σε αποτέφρωση ή σε χωματερές.

Για το λόγο αυτό, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που είναι λιγότερο επιβλαβείς για το φυσικό μας περιβάλλον. Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά έχουν ήδη δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας υλικά όπως το άμυλο καλαμποκιού και τα φύκια, αλλά απαιτούν πολλή ενέργεια για την παρασκευή τους και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Η δημιουργία του πλαστικού με βάση το DNA παράγει 97% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα πλαστικά από πολυστυρένιο, λένε. Η εμβάπτιση αντικειμένων που δημιουργούνται από το υλικό σε νερό τα μετατρέπει πίσω σε ένα τζελ που μπορεί να αναμορφωθεί σε νέα αντικείμενα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να ανακυκλωθεί επίσης. Το πλαστικό μπορεί να διασπαστεί από ένζυμα που αφομοιώνουν το DNA, εάν δεν χρειάζεται πλέον.

Πηγή: euronews