Ένα “βραβείο Νόμπελ” για νεαρούς περιβαλλοντολόγους

Το Iris Project ιδρύθηκε από την οικογένεια Goldsmith στη μνήμη της 15χρονης Iris Goldsmith, μιας νεαρής Βρετανίδας περιβαλλοντολόγου που έχασε τη ζωή της σε ατύχημα το 2019.

Το βραβείο δημιουργήθηκε για να “εντοπίσει τον πιο πολλά υποσχόμενο και ενεργητικό και σπινθηροβόλο έφηβο σε όλο τον κόσμο”. Ο Ben Goldsmith είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποκατάσταση της φύσης – αλλά είναι επίσης ένας πράσινος επενδυτής που κατανοεί τη δύναμη της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Σχετικά μικρά ποσά χρηματοδότησης μπορούν να επιτρέψουν σε νέους ανθρώπους να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να επικεντρωθούν σε ένα έργο, να λάβουν νομικές συμβουλές, να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο ή ακόμη και να ταξιδέψουν για να διαδώσουν το μήνυμά τους σε όλο τον κόσμο.

Το Iris Project δεν προσφέρει μόνο χρήματα, αλλά και προγράμματα καθοδήγησης και κατάρτισης για να διασφαλίσει ότι οι νέοι που θα κερδίσουν θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Μια ομάδα συμβούλων ηλικίας 20 έως 24 ετών από το Νεπάλ, τα Φίτζι, τη Β. Μακεδονία, τη Νιγηρία, τη Λιβερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκε με εμπειρογνώμονες για να διαμορφώσει το έργο, ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι καθοδηγούμενο από τους νέους, χωρίς αποκλεισμούς και προσιτό.

Ο Goldsmith προσθέτει ότι αυτή η “λαμπρή συμβουλευτική ομάδα νέων” είναι η πλέον κατάλληλη για να βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς χρειάζονται οι νικητές και πώς το Iris Project μπορεί να βοηθήσει. Λέει ότι οι νέοι έχουν μια αμείλικτη διάθεση και ένα θάρρος που μπορούν να οδηγήσουν σε “πραγματικά μαγικά πράγματα”.

Υποψηφιότητες από όλον τον κόσμο

Ο Ezekiel Nyanfor, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Λιβεριανής Νεολαίας για Δράσεις για το Κλίμα, είναι ένας από τους πρεσβευτές της νεολαίας που διαδίδουν το Iris Project σε όλη την Αφρική. Λέει ότι οι νέοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης είναι οι “πιο σημαντικοί υποψήφιοι για πρόσβαση στο ταμείο”.

Ο Ezekiel Nyanfor είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Λιβεριανής Νεολαίας για Δράσεις για το Κλίμα.

Είναι αυτή η εμπειρία από πρώτο χέρι που τους καθιστά τους καλύτερους κατάλληλους για να βρουν λύσεις που να λειτουργούν για τις κοινότητές τους και για εκείνες που βρίσκονται πιο μακριά. Η Αφρική είναι η νεότερη ήπειρος του κόσμου, αλλά οι περισσότεροι νέοι ακτιβιστές στον Παγκόσμιο Νότο δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε χρηματοδότηση ή έκθεση στα μέσα ενημέρωσης με εκείνους στον Παγκόσμιο Βορρά.

Τα χρήματα είναι ένα εμπόδιο που δεν επιτρέπει σε αυτούς τους νέους να κλιμακώσουν ή να υλοποιήσουν τα έργα τους – να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για τον ίδιο τον Nyanfor, η οικονομική αυτή δυσκολία ήταν που δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στην COP26 τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: euronews