Ένα θηριώδες παγόβουνο που εξαφανίζεται

Το παγόβουνο Α8 που αποσχίστηκε από την Ανταρκτική το 2017 έχει σχεδόν αφανιστεί.

Το θηριώδες παγόβουνο Α68 πρόσθετε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια τόνους φρέσκου νερού στον ωκεανό ημερησίως, στο αποκορύφωμα του λιωσίματός του. Πρακτικά, το νερό που απέρριπτε ισοδυναμεί με την 150πλάσια ποσότητα νερού που χρησιμοποιεί καθημερινά όλος ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για μια μικρή περίοδο, άλλωστε, το Α68 ήταν το μεγαλύτερο παγόβουνο του πλανήτη. Κάλυπτε μια περιοχή περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν αποσπάστηκε από την Ανταρκτική, το 2017. Στις αρχές του 2021, είχε αφανιστεί. Ένα τρισεκατομμύριο τόνοι πάγου είχαν λιώσει.

Οι ερευνητές σήμερα προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της επίδρασης που είχε το Α68 στο περιβάλλον.  Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λιντς μελετά όλα τα δορυφορικά δεδομένα προκειμένου να υπολογίσει τις μεταβαλλόμενες διαστάσεις του κινούμενου μεγαθηρίου, από την Ανταρκτική έως τον νότιο Ατλαντικό.

Τον Απρίλιο του 2021, το Α8 έσπασε σε αμέτρητα μικρά κομμάτια, που ήταν ανέφικτο να εντοπιστούν. Ωστόσο, οι συνέπειες του οικοσυστήματός του, λένε οι επιστήμονες, είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμες.

Πηγή: BBC