Ένα θλιβερό ρεκόρ για το κλίμα

Το Δεκέμβριο η θερμοκρασία στην Αλάσκα έγραψε 19.4C, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός στην Αλάσκα προκάλεσε θερμοκρασίες άνω των 15,5 βαθμών Κελσίου και καταρρακτώδεις βροχές μια εποχή του χρόνου που συνήθως επικρατεί ψύχος και χιόνι.

Στη νησιωτική κοινότητα του Κοντιάκ, η θερμοκρασία αέρα έφτασε μέχρι και τους 19,4 C, η υψηλότερη τιμή Δεκεμβρίου δηλαδή που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που χαρακτήρισαν την εξέλιξη «παράλογη».

Το νέο αυτό υψηλό ρεκόρ έρχεται εν μέσω σειράς «ακραίων» για την περιοχή θερμοκρασιών εντός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των 18,3 βαθμών στο αεροδρόμιο του Κόντιακ, του ρεκόρ των 16.6C στην κοινότητα της Cold Bay και τουλάχιστον οκτώ ημερών του μήνα με θερμοκρασίες άνω των δέκα βαθμών Κελσίου.

Η πιο σοβαρή άμεση επίπτωση για τους ανθρώπους είναι πιθανώς από τον τεράστιο όγκο νερού από τις βροχοπτώσεις που πλήττουν την ενδοχώρα της Αλάσκα. Συνήθως, ο Δεκέμβριος ήταν ένας ξηρός μήνας για το εσωτερικό της περιοχής καθώς τα κύματα ψυχρού αέρα δεν φέρνουν υγρασία.

Την έντονη χιονόπτωση ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν έντονα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των ελάχιστων σπιτιών αλλά και προβλήματα με τους δρόμους. Οι ντόπιοι ονόμασαν το φαινόμενο «Παγομαγεδδών». Η Υπηρεσία Μεταφορών της Αλάσκα προειδοποίησε πως η ολισθηρότητα στους δρόμους θα παραμείνει για καιρό λόγω του στρώματος πάγου «σαν τσιμέντο» που έχει σχηματιστεί πάνω τους.

Τα κύματα ζέστης και χειμωνιάτικης υγρασίας έχουν γίνει όλο και πιο συχνά στην Αλάσκα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή:  Guardian