Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ για την Kλιματική Kρίση 

Ένα μοναδικό διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών που πραγματοποιείται παράλληλα με τις συνομιλίες της COP26 δίνει στους θεατές σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να δουν μέσα από τα μάτια εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι ηγέτες συγκεντρώνονται για τις συνομιλίες της COP26 στη Γλασκώβη, ο κόσμος θα παρακολουθεί για σημάδια ότι είναι έτοιμοι να πάρουν στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή.

Επειδή για πολλούς ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι αδύνατο να μην την πάρουν στα σοβαρά. Μέρη όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν γίνει σκόνη, πόλεις έχουν χαθεί από τη θάλασσα και οικοσυστήματα που αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νέοι κινηματογραφιστές που εκπροσωπούν μερικά από τα μέρη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική διαταραχή φέρνουν τις ανείπωτες ιστορίες τους στη μεγάλη οθόνη στη COP26.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κλιματικής Κρίσης θα υπενθυμίσει στο κοινό το ωμό ανθρώπινο δράμα που ήδη εκτυλίσσεται σε μέρη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, όπως η Νικαράγουα, οι Φιλιππίνες, η Μοζαμβίκη, η Γουιάνα και η Σενεγάλη. Όλες οι συμμετέχουσες ταινίες μπορούν να προβληθούν δωρεάν στο διαδίκτυο από 1-14 Νοεμβρίου.

Το φεστιβάλ των δύο εβδομάδων θα κορυφωθεί με την απονομή του βραβείου Ocean Bottle Film Award, το πρώτο βραβείο ταινιών για το κλίμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε σκηνοθέτες που δεν είναι δυτικοί ή BIPOC (μαύροι, ιθαγενείς ή έγχρωμοι).

Οι τέσσερις φιναλίστ είναι οι ακόλουθοι: 

Haulover: Separated

Το Haulover: Separated του Alvaro Cantillano αφηγείται την ιστορία μιας μικρής παράκτιας πόλης στη Νικαράγουα που χωρίστηκε στα δύο από τυφώνες, αφήνοντας τους κατοίκους αναγκασμένους είτε να την ξαναχτίσουν, είτε να μετεγκατασταθούν.

Hawaiian Soul  

Το Hawaiian Soul  του σεναριογράφου-σκηνοθέτη ʻĀina Paikai βασίζεται στη ζωή του Χαβανέζου περιβαλλοντολόγου και μουσικού George Helm, ο οποίος εξαφανίστηκε στη θάλασσα το 1977.

Time and the Seashell

Το Time and the Seashell του Μεξικανού σκηνοθέτη Itandehui Jansen αφηγείται την ιστορία της αλλαγής των τοπίων και της εξαφάνισης της φύσης, μέσα από τα μάτια ενός ιθαγενούς αγοριού και του μελλοντικού ενήλικου εαυτού του.

To Calm the Pig Inside

Το To Calm the Pig Inside της Joanna Vasquez Arong εξερευνά την καταστροφική επίδραση ενός τυφώνα σε μια μικρή πόλη στις Φιλιππίνες.

Άλλες ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κλιματικής Κρίσης περιλαμβάνουν το Above Water, το πορτρέτο ενός 12χρονου κοριτσιού από τον Νίγηρα, το χωριό του οποίου αντιμετωπίζει την ερημοποίηση, και το Gather, το οποίο διερευνά το κίνημα των ιθαγενών Αμερικανών να διατηρήσουν ζωντανές τις διατροφικές παραδόσεις.

Δείτε το trailer του φεστιβάλ:

Πηγή: 5 media