Ένα κύμα πρωτόγνωρου καύσωνα

Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο οι ζωές εκατομμυρίων, την ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο ορατές.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη βορειοδυτική και κεντρική Ινδία τον μήνα Απρίλιο ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 122 χρόνια. Έφτασε στους 35,9 και 37,78 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τον περασμένο μήνα στο Νέο Δελχί κατεγράφησαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών επί επτά συναπτές ημέρες, τη στιγμή που η μέση θερμοκρασία για τον μήνα είναι περί τους 3 βαθμούς κάτω. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έκλεισαν τα σχολεία, για την προστασία των μαθητών, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να απέχουν από τις δραστηριότητές τους για να προστατευθούν από τον καύσωνα.

Οι θερμοκρασίες στη χώρα αναμένεται να πέσουν αυτή την εβδομάδα αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως η κλιματική κρίση θα φέρνει πιο συχνά και μεγαλύτερα σε διάρκεια κύματα καύσωνα, τα οποία θα επηρεάζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα σε Ινδία και Πακιστάν.

Η Ινδία, άλλωστε, είναι ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως έχει προειδοποιήσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Στην Ινδία οι καύσωνες είναι συχνοί από τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά φέτος οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στη βόρεια επαρχία της Παντζάμπ, γνωστή και ως «το καλάθι με το ψωμί της Ινδίας», οι ακραίες συνθήκες δεν επηρεάζουν μόνο στους πολίτες αλλά και τα χωράφια, που τρέφουν πάμπολλες οικογένειες. Ακόμα ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στη χώρα είναι οι διακοπές ρεύματος, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Περιοχές μένουν χωρίς ηλεκτρισμό ακόμα και 9 ώρες ημερησίως.

Τα αποθέματα άνθρακα μειώθηκαν σημαντικά σε τρία από τα πέντε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Δελχί και ακυρώνονται εκατοντάδες διαδρομές επιβατηγών τρένων, ώστε να φτάσουν στην περιοχή εμπορικά τρένα με προμήθειες άνθρακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αντιμετωπίζουμε ίσως για πρώτη φορά έναν καύσωνα που δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης.

Πηγή: CNN