Ένα μεσαιωνικό χωριό υπό εξαφάνιση

Η αγγλική παραθαλάσσια πόλη Happisburgh χάνει κάθε χρόνο μέτρα γης και ολόκληρα σπίτια στη θάλασσα. Και φταίει η κλιματική αλλαγή.

Η μισή Beach Road έχει ήδη παρασυρθεί από τη θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος σταματά πλέον στον αέρα – μια καθημερινή υπενθύμιση ότι οι ντόπιοι εδώ δίνουν μια χαμένη μάχη. Η διάβρωση των ακτών αφαιρεί μέτρα γης από την πόλη κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δρόμων.

Μετά από χρόνια απωλειών, οι ντόπιοι πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της απώλειας ολόκληρου του χωριού. Η εκκλησία του 14ου αιώνα και ο παλαιότερος εν λειτουργία φάρος στην Ανατολική Αγγλία, μαζί με περίπου 600 σπίτια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε 30 χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.


Αυτό το τμήμα της βρετανικής ανατολικής ακτής καταρρέει με μέσο ρυθμό 1,7 μέτρα ανά έτος. Αυτό την καθιστά την ταχύτερα διαβρωμένη ακτή στην Ευρώπη. Η ακτή αποτελείται από μαλακά υλικά όπως άμμος, ασβέστης και άργιλος και υποχωρεί από τον Μεσαίωνα. Αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της μεγαλύτερης συχνότητας σοβαρών καταιγίδων, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται.

Το Χάπισμπουργκ δεν είναι το μόνο μέρος όπου συμβαίνει αυτό. Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα νησί με μεγάλη ακτογραμμή που δεν μπορεί να προστατευτεί σε κάθε σημείο. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να σταματήσει να επενδύει στον αιγιαλό στα ανοικτά των ακτών του Χάππισμπουργκ. Το χωριό είναι αραιοκατοικημένο και οι αγροτικές εκτάσεις και οι κατοικίες δεν είναι αρκετά πολύτιμες για να προστατευτούν.

Πηγή: euronews