Ένα πάρκο στην Κένυα σώζει τα μπόνγκο από την εξαφάνιση

Οι καταπράσινες πεδιάδες του Νανιούκι της Κένυας φιλοξενούσαν κάποτε τεράστια κοπάδια ορεινών μπονγκό, πράγμα που σήμερα μοιάζει με μακρινό όνειρο.

Η φυτοφάγος αντιλόπη που χαρακτηρίζεται από το κοκκινωπό-καφέ τρίχωμά της και τα μυτερά κέρατά της, μετά από δεκαετίες, ιδιαιτέρως μετά τη δεκαετία του 1950, και με την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Λιγότερα από 100 μπόγνκο έχουν απομείνει στη φύση – μια δραστική μείωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση του είδους.

Η τελευταία εθνική απογραφή της άγριας ζωής εξακρίβωσε ότι έχουν απομείνει μόνο 96 μπονγκό στη φύση. Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός τους, η πρωτοβουλία διατήρησης εγκαινίασε το Mawingu Bongo Sanctuary – μια προστατευόμενη περιοχή τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται στις απότομες πλαγιές του όρους Κένυα.

Ένα από τα τελευταία μπόνγκο που γεννήθηκε το 2019

Πέντε ζώα θα απελευθερώθηκαν στο “πάρκο των μπονγκό” – η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια επιχείρηση. Όμως, παρά την αισιοδοξία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποτροπή της εξαφάνισης έχει κόστος.

Το πρόβλημα για τους ειδικούς έγκειται στο γεγονός πως όταν φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να παρέμβουμε για να βοηθήοσουμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας το τίμημα που πληρώνουμε από την άποψη των οικονομικών πόρων, των ανθρώπινων πόρων είναι πολύ μεγάλο, και μερικές φορές δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα. Η αντιστροφή της εξαφάνισης έχει πολύ υψηλό κόστος και πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε το είδος αυτό να φτάσει σε αυτήν.

Πηγή: euronews