Ένα συγκλονιστικό time lapse για έναν πλανήτη που αλλάζει συνεχώς

Η φετινή μέρα της Γης τιμήθηκε από τη Google με την υπενθύμιση για την καταστροφική πορεία της κλιματικής αλλαγής.

Το doodle της Google για την Ημέρα της Γης για το 2022 περιελάμβανε τέσσερα Gif που δημιουργήθηκαν από δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες από το The Ocean Agency που δείχνουν την υποχώρηση των παγετώνων στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία μεταξύ Δεκεμβρίου 1986 και 2020 και την τήξη παγετώνων στο Sermersooq της Γροιλανδίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και 2020.

Άλλες εικόνες αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κοντά στο νησί Lizard στην Αυστραλία μεταξύ Μαρτίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 και της αποψίλωσης των δασών Harz στο Elend της Γερμανίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και 2020. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πέρασε από την έκτη περίοδο μαζικής λεύκανσης τον Μάρτιο με εναέριες έρευνες να δείχνουν σχεδόν όλους τους ύφαλους σε μια έκταση 1.200 χιλιομέτρων να μην ξεφεύγουν από την ζέστη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Νερών και Ατμόσφαιρας (Niwa) διαπίστωσε ότι μεταξύ 1977 και 2014, το ένα τρίτο του μόνιμου χιονιού και πάγου χάθηκε από τις Νότιες Άλπεις. Πρόκειται για μια δραματική πτώση που άρχισε να επιταχύνεται τα τελευταία 15 χρόνια.

Εικόνες από την αποψίλωση των δασών του Harz στη Γερμανία, τη λεύκανση των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία και το λιώσιμο των παγετώνων στο Sermersooq της Γροιλανδίας

Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2017-2018 στην Νέα Ζηλανδία σημειώθηκαν θερμοκρασίες κατά 3 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο, συρρικνώνοντας ορισμένους παγετώνες τόσο πολύ που εξαφανίστηκαν.

Στις Άλπεις αποκαλύπτονται γυμνά τοπία καθώς οι πάγοι λιώνουν, οδηγώντας στην ανακάλυψη εξοπλισμού που άφησαν πίσω τους στρατιώτες που είχαν κατασκηνώσει στις κορυφές κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και μια σκηνή από ένα έγκλημα που έγινε 5.300 χρόνια πριν, καθώς εντοπίστηκε από πεζοπόρους το μουμιοποιημένο σώμα του Ötzi.

Αυτό που είναι ευλογία για τους αρχαιολόγους είναι ταυτόχρονα ένα σύμπτωμα της καταστροφικής απειλής που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Ο Forni, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει 800 μέτρα τα τελευταία 30 χρόνια και 2 χιλιόμετρα σε σχέση με τον περασμένο αιώνα.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Πηγή: theguardian