Ένα τρισεκατομμύρια δέντρα μπoρούν να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή

Για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση πρέπει το κάθε οικοδομικό τετράγωνο να καλύπτεται κατά 40% τουλάχιστον από δέντρα και κλαδιά. 

Αμερικανοί δασολόγοι προτείνουν τη φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική απορρύθμιση. Η αστικοποίηση και η οδοποιία συνεπάγονται απώλεια δέντρων και η απώλεια δέντρων συνεπάγεται απώλεια της άγριας ζωής. Η κοπή ενός δέντρου εμποδίζει την αραίωση των καυσαερίων και την ενεργειακή οικονομία αλλά προπάντων, ενισχύει την υπερθέρμανση: τα δέντρα, προσλαμβάνουν νερό και το αποδίδουν ως υδρατμούς. Η θερμοκρασία υπό σκιά είναι τουλάχιστον 6 βαθμούς Κελσίου μικρότερη απ’ όσο σε άδενδρη περιοχή.

Τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνουν ότι για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση πρέπει το κάθε οικοδομικό τετράγωνο να καλύπτεται κατά 40% τουλάχιστον από δέντρα και κλαδιά. Τα δέντρα απορροφούν οξείδια άνθρακα και μειώνουν τις ενεργειακές δαπάνες κατά 4 δισ. δολάρια ετησίως. Για παράδειγμα, μειώνουν τις δαπάνες των κλιματιστικών τα οποία επιπλέον είναι ρυπαντικά. Επίσης, λειτουργούν ως φίλτρα νερού απορροφώντας άζωτο και φωσφόρο στο έδαφος, ενώ δυσχεραίνουν τις πλημμύρες μειώνοντας την ταχύτητα και την παροχή των ρευμάτων. Τέλος, πέρα από την καλαισθησία τους, την οποία ελάχιστοι αμφισβητούν, τα δέντρα διαθλούν τον ήχο με αποτέλεσμα να μειώνουν το επίπεδο της ηχορύπανσης. 

Ένας λόγος που χρειάζονται στο μήκος αυτοκινητοδρόμων είναι η μείωση του θορύβου με παράλληλη αύξηση άλλων πιο ευχάριστων ήχων, όπως το θρόισμα των φύλλων και το τιτίβισμα των πουλιών – οι οποίοι έχουν επωφελή επίδραση στους ανθρώπους. Η εν λόγω μελέτη και φυσικά πολλές παρόμοιες στο παρελθόν έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ δένδρων και καλύτερης πνευματικής και σωματικής υγείας. Μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο βρίσκονται σε δενδρόφυτες περιοχές και τα δωμάτια έχουν θέα σε δέντρα. Το λεγόμενο forest bath –ο περίπατος σε δάσος– ελαττώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Στις ΗΠΑ, εθελοντικές οργανώσεις όπως το Trees Atlanta κλαδεύουν και φροντίζουν δέντρα που προσπαθούν να επιζήσουν στην άσφαλτο και στο τσιμέντο. Ταυτοχρόνως, ενημερώνουν τους ανθρώπους για τη φροντίδα των δέντρων στον κήπο τους ή στον δρόμο τους: πώς και πότε να κόβουν τα νεκρά κλαδιά, τι να κάνουν όταν τα δέντρα είναι άρρωστα και πώς να τα σώζουν προτού να χρειαστούν κατά κάποιον τρόπο ευθανασία. Μερικά δέντρα μεγαλώνουν επί 50 ή και 100 χρόνια.

Πηγή: Athnesvoice