Ένα υπεραιωνόβιο δέντρο κινδυνεύει να πνιγεί

Ένα φαλακρό κυπαρίσσι 2.624 ετών μπορεί να μας διδάξει πώς να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή – αν πρώτα δεν καταστραφεί.

Ένα μαραμένο, φαλακρό κυπαρίσσι κατοικεί σε μια έκταση υγροτόπων της Βόρειας Καρολίνας από το 605 π.Χ., όπως υπολογίζεται. Στο σύμπλεγμα ανατολικών φαλακρών κυπαρισσιών στον ποταμό Black River, ορισμένα από τα δέντρα έχουν ζήσει πάνω από μια χιλιετία.

Υπολογίζεται ότι είναι το αρχαιότερο γνωστό ζωντανό δέντρο στην ανατολική Βόρεια Αμερική και το πέμπτο αρχαιότερο ζωντανό μη κλωνικό είδος δέντρου στον κόσμο.

Ο δενδρολόγος Stahle το 1985 άρχισε να χρησιμοποιεί χαρτογράφηση δακτυλίων δέντρων και ραδιοχρονολόγηση, που τον οδήγησε στην ανακάλυψη του “Μαθουσάλα”, ενός φαλακρού κυπαρισσιού που χρονολογείται από το 364 μ.Χ. Χρόνια αργότερα ο Stahle επιστρέφοντας στην τοποθεσία, και συγκεκριμένα στον βάλτο Three Sisters, αναγνώρισε το κυπαρίσσι ηλικίας 2.624 ετών – σχεδόν χίλια χρόνια παλαιότερο από τον Μαθουσάλα.

Τα κυπαρίσσια δεσπόζουν πάνω από τον βάλτο Three Sisters στο Black River της Βόρειας Καρολίνας για περισσότερα από 2.600 χρόνια. Φωτ: Charlie Peek

Ο Stahle και η ομάδα του συνέχισαν έκτοτε την έρευνα στην περιοχή του Black River, ανακατασκευάζοντας τα πρότυπα βροχόπτωσης και χαρτογραφώντας το αρχαίο δάσος. Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι ένας επικίνδυνος εχθρός. Οι εντεινόμενοι καύσωνες, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες συνδυάζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και την αναπαραγωγή των φυτών. Η στάθμη της θάλασσας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20 πόδια μέσα στα επόμενα 100 έως 200 χρόνια, με αποτέλεσμα το παλαιότερο φαλακρό κυπαρίσσι στον κόσμο να έχει ήδη βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το 2080.

Το 2018 διαπιστώθηκε ότι η απώλεια δέντρων στον βορειοδυτικό Ειρηνικό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και το κλίμα στις ανατολικές ΗΠΑ. Τα παλαιά δάση λειτουργούν ως δεξαμενές άνθρακα, δηλαδή δεσμεύουν και αποθηκεύουν τις εκπομπές άνθρακα, συσσωρεύοντας σταθερά άνθρακα για αιώνες. Εάν πεθάνουν, ο άνθρακας αυτός απελευθερώνεται ξανά στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

Αυτά τα κυπαρίσσια είναι προσβάσιμα μόνο μέσω μιας βόλτας με μικρές βάρκες μέσα σε ένα βάλτο που μοιάζει με λαβύρινθο. Φωτ: Charlie Peek

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι, παρόλο που τα παλαιότερα δέντρα μπορούν να προσαρμοστούν στις καταπονήσεις και να μεταναστεύουν καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, είναι απίθανο αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Πηγή: www.theguardian.com