Ένα υποβρύχιο δάσος στη θάλασσα της Μεσογείου

Ο γλύπτης Jason deCaires Taylor πιστεύει ότι τα υποβρύχια “μουσεία” του διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της φροντίδας και της κατανόησης των θαλάσσιων οικολογιών, τόσο για τη διατήρηση και τη διαφύλαξη των θαλάσσιων οικολογιών όσο και για την εκπαίδευση του κόσμου σχετικά με την υγεία των ωκεανών.

Το Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας (MUSAN) είναι ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Αποτελείται από περισσότερα από 93 έργα τέχνης, ορισμένα από τα οποία έχουν τη μορφή δέντρων, ενώ άλλα έχουν εικονιστικό χαρακτήρα. Τα έργα τέχνης, ιδίως εκείνα που αναπαριστούν δέντρα, έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν τη θαλάσσια ζωή σε μεγάλη κλίμακα και ως εκ τούτου θα αναπτυχθούν οργανικά. Οι εγκαταστάσεις αυτές τοποθετούνται σε διάφορα βάθη από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι την επιφάνειά της, και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μοιάζουν με μονοπάτι μέσα σε ένα πυκνό υποβρύχιο δάσος.

Η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει μειωθεί σοβαρά τα τελευταία 20 χρόνια. Η περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί το μουσείο είναι σήμερα μια άγονη έκταση άμμου εντός μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής. Το γλυπτό δάσος από αδρανή υλικά με ουδέτερο pH θα προσελκύσει μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Ανάμεσα στα γλυπτά δέντρα μπορεί κανείς να δει παιδιά να παίζουν. Μας θυμίζουν την ανάγκη μας για τον φυσικό κόσμο ως τόπο εξερεύνησης, ανακάλυψης και πυροδότησης της φαντασίας μας.

Όλα τα έργα της de Caires Taylor είναι μέρος ενός κινήματος οικολογικής τέχνης στο οποίο το έργο τέχνης αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και εξελίσσεται με απρόβλεπτους τρόπους. Δεν υπάρχει τελικό προϊόν, αλλά ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο θαλάσσιο τοπίο. Τελικά το έργο της φύσης θα αντικαταστήσει το έργο του καλλιτέχνη. Τα γλυπτά δέντρα και τα παιδιά που παίζουν ανάμεσά τους θα καταναλωθούν και θα αποικιστούν από θαλάσσια βιομάζα, παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε μια ποικιλία πλασμάτων, αλλά και υπενθυμίζοντάς μας ότι και εμείς οι ίδιοι είμαστε φυσικοί.

Τα έργα τέχνης του Taylor είναι ουσιαστικά τεχνητοί ύφαλοι, που σχηματίζονται από προσεκτικά κατασκευασμένα γλυπτά και εγκαθίστανται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Κάθε γλυπτό δημιουργείται με τη χρήση μη τοξικού, ουδέτερου σε pH τσιμέντου θαλάσσιας ποιότητας, απαλλαγμένο από επιβλαβείς ρύπους, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του τοπικού οικοσυστήματος.

Πηγή: brightvibes