Ένα φυτό μουστάρδας κινεί αεροπλάνα

Οι επιστήμονες μελετάνε την πιθανότητα τα αεροπλάνα να κινούνται με μουστάρδα, καθώς θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 70%.

Μετά από τέσσερα χρόνια αναζήτησης, οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο αεροπορικό καύσιμο φυτικής προέλευσης που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πτήσεων.

Το καύσιμο παρασκευάζεται από ένα είδος φυτού μουστάρδας που ονομάζεται Brassica carinata και θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και κατά 68%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (SAF) θα μπορούσε να αποτελέσει “game-changer” στην αντικατάσταση του πετρελαίου. Το SAF με βάση την καρινάτα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα των αερομεταφορών, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικές ευκαιρίες και βελτιώνοντας τη ροή των οικοσυστημικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη νότια περιοχή.

Η αεροπορική βιομηχανία εκπέμπει το 2,5% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ και ευθύνεται για το 3,5% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Brassica carinata είναι ένα φυτό μουστάρδας που βγάζει και άνθη.

Τα ευρήματα έρχονται σε μια κατάλληλη στιγμή αφού μόλις τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε μια φορολογική πίστωση για τα βιώσιμα καύσιμα στο πλαίσιο της μεγάλης πρόκλησης για τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Στο πλαίσιο της πρόκλησης αυτής, έθεσε ως στόχο τη μείωση των αεροπορικών εκπομπών κατά 20% έως το 2030 και την επίτευξη ενός αεροπορικού τομέα με πλήρως μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Πηγή: euronews