Έξι ελληνικές πόλεις στο πρόγραμμα καινοτομίας της Κομισιόν

Ένα πρόγραμμα για κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις έως το 2030 ανακοίνωσε η Κομισιόν, στο οποίο θα συμμετέχουν 100 πόλεις, ανάμεσά τους και έξι ελληνικές.

Η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα είναι ανάμεσα στις 100 πόλεις που επελέγησαν για το πρόγραμμα «Cities Mission» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η λίστα περιλαμβάνει πόλεις και από τις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ, όπως και από άλλα 21 κράτη που σχετίζονται ή είναι πιθανό με το πρόγραμμα Horizon Europe. Συνολικά, 377 πόλεις έκαναν αίτηση και οι 100 που επελέγησαν αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της ΕΕ.

Στις αστικές περιοχές, όπου ζει το 75% των πολιτών της ΕΕ, καταναλώνεται πάνω από το 65% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ παράλληλα παράγεται πάνω από το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η συνθήκη είναι που κάνει επιτακτική την ανάγκη να λειτουργούν οι πόλεις μας στο μέλλον ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2050, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

«Η πράσινη μετάβαση σημειώνει πρόοδο σε όλη την Ευρώπη. Όμως, υπάρχει ανάγκη πάντα για πρωτοπόρους, οι οποίοι θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους. Αυτές οι πόλεις μας δείχνουν τον δρόμο για ένα πιο υγιεινό μέλλον. Τις υποστηρίζουμε σε αυτό. Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά σήμερα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ενέργειες για την κλιματική ουδετερότητα θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον πράσινο αστικό σχεδιασμό. Στα οφέλη για τις πόλεις που θα συμμετάσχουν συμπεριλαμβάνονται οι εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από ειδική πλατφόρμα, πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης και η δυνατότητα να ενταχθούν σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά πρότζεκτ. Επίσης το πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στις πόλεις, όπως και υποστήριξη για να συμμετάσχουν οι πολίτες στην αποστολή.

Τώρα, η Κομισιόν θα καλέσει τις 100 πόλεις να αναπτύξουν μεταξύ άλλων ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν οι πολίτες, οι ερευνητικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας.

Με πληροφορίες από τη Lifo