Έξι σπουδαία ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή

Με το 2022 να βρίσκεται προ των πυλών και τον πλανήτη μια ανάσα πιο κοντά στο 2030 και τους στόχους βιωσιμότητας βλέπουμε έξι ντοκιμαντέρ που έχουν πολλά να μας πουν.

1.Our Planet

Η σειρά ντοκιμαντέρ Our Planet του 2019 εξερευνά τα οικοσυστήματα της Γης και τα είδη ζωής που φιλοξενούν, εξηγεί πώς ακριβώς επηρεάζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και το επίπεδο της θάλασσας που όλο ανεβαίνει. Μέσα σε 8 επεισόδια, μας ταξιδεύει σε παγωμένα τοπία, ζούγκλες, δάση, παράκτιες περιοχές και κοραλλιογενείς υφάλους, ερήμους και πεδιάδες.

2.Lowland Kids

Η 20λεπτη αυτή ταινία μικρού μήκους μας συστήνει τον Howard και την Juliette, δύο έφηβα αδέλφια που μεγάλωσαν σε ένα νησί στην ακτή της Λουιζιάνα το οποίο αναμένεται να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά κάποια μέρα, εξαιτίας της στάθμης της θάλασσας που όλο και ανεβαίνει. Οι κάτοικοι του νησιού θα είναι οι πρώτοι Αμερικανοί πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματική αλλαγής.

3.Chasing Coral

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι υπό εξαφάνιση. Το Chasing Coral είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα. Μία ομάδα βιολόγων, δυτών και φωτογράφων μελετά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, υπολογίζει τις μελλοντικές του συνέπειες κι εξηγεί πώς προκλήθηκε.
4. Climate Change: The FactsTo ντοκιμαντέρ του BBC δε θα μπορούσε να εξηγεί την κατάσταση πιο άμεσα. Ο Sir David Attenborough αναλύει την κλιματική αλλαγή με κορυφαίους περιβαλλοντολόγους, ενώ του μιλούν ακτιβιστές όπως η Greta Thunberg.

Σύμφωνα με την ταινία, το 8% των ειδών του πλανήτη είναι υπό εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τονίζει πως η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη επηρεάζει άμεσα τη χλωρίδα – από την οποία η πανίδα τρέφεται.

5.How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Josh Fox μιλά με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, ζητώντας από όλους να του απαντήσουν σε μία ερώτηση. Τι θα συμβεί στους ανθρώπους όταν η βιομηχανική ανάπτυξη πιέσει τόσο τον πολιτισμό, από τις παράκτιες περιοχές που απειλούνται από τη στάθμη της θάλασσας που όλο κι ανεβαίνει, μέχρι τα μέρη που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασία, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές;

6. Before the Flood

Ο Leonardo DiCaprio σε συνεργασία με το National Geographic, κυκλοφόρησε μία ταινία ώστε κανείς μας να μην μπορεί να πει «δεν ήξερα», για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Tο έργο που κυκλοφόρησε το 2016 αποτυπώνει με τον πιο δυνατό τρόπο πώς η ανθρωπότητα κατέστρεψε το περιβάλλον. Ο ηθοποιός πέρασε δύο χρόνια ταξιδεύοντας και έφερε στο φως την καταστροφή της φύσης, τις τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την άγρια φύση που υποφέρει. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Barack Obama, η Greta Thunberg και ο Πάπας Φραγκίσκος.