Έργα τέχνης από πλαστικές σακούλες

Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Eduardo Srur αναπαράγει έργα διάσημων δασκάλων χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε σταγόνα χρώμα – μόνο ανακυκλωμένα κομμάτια πλαστικού που μαζεύονται από τους δρόμους και τα ποτάμια της πόλης.

Για την τελευταία του έκθεση, ο Srur αντέγραψε τους Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μονέ και Γουόρχολ για να επιστήσει την προσοχή στη ρύπανση που προκαλείται από τη συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων. Η έκθεση του «Natureza Plástica» («Πλαστική φύση») θα κάνει πρεμιέρα στο Σάο Πάολο το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Eduardo Srur και ο βοηθός του Rogerio Canella κρατούν την αναπαράσταση του πίνακα “Η Κραυγή” του Munch που έγινε με πλαστικό ως μέρος της νέας του σειράς “Plastic Nature”, Σάο Πάολο, Βραζιλία, 27 Μαΐου 2021. REUTERS/Amanda Perobelli

Ο καλλιτέχνης εργάζεται εδώ και καιρό για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το περιβάλλον, δημιουργώντας τεράστιες εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους γύρω από το Σάο Πάολο και συχνά κατά μήκος των βαριά μολυσμένων ποταμών της πόλης.

Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης βάζει κομμάτια από πλαστικές σακούλες σε ένα κουτί για να αναδημιουργήσει διάσημους πίνακες ζωγραφικής. REUTERS/Amanda Perobelli

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η εστίαση του Srur επέστρεψε στο στούντιο, όπου αντάλλαξε τα πινέλα με ένα τσιμπιδάκι και ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε χρωματιστό πλαστικό μέσα από τρύπες σε μια σανίδα για να σχηματίσει εικόνες.

«Το πλαστικό κυριαρχεί στα πάντα και στους πάντες σήμερα, οπότε σε αυτή τη σειρά δημιουργώ έργα τέχνης που δεν έχουν χρώμα ή κόλλα, παρά μόνο κομμάτια από πλαστικές σακούλες που καταλήγουν να δημιουργούν την εικόνα που βλέπετε», όπως δηλώνει ο ίδιος περιγράφοντας τη δουλειά του.

 

Πηγή: www.reuters.com