Ήρθε το τέλος για το χιόνι στην Ανταρκτική;

Έρευνες δείχνουν πως στο μέλλον η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην περιοχή της Ανταρκτικής.

Σήμερα, στην Αρκτική πέφτει περισσότερο χιόνι παρά βροχή. Αλλά αυτό θα αντιστραφεί, πριν από το τέλος του αιώνα, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.νΟι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τα έθνη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Cop26 θα μπορούσαν να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,4 βαθμούς Κελσίου, αλλά μόνο εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις.

Ακόμα κι αν η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως διατηρηθεί στους 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου, οι περιοχές της Γροιλανδίας και της θάλασσας της Νορβηγίας θα εξακολουθούν να πλήττονται ως επί το πλείστον από βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες σοκαρίστηκαν τον Αύγουστο όταν έπεσε για πρώτη φορά βροχή στην κορυφή στο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας.

Η έρευνα έδειξε ότι η αλλαγή από το χιόνι στη βροχή θα γίνει δεκαετίες πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, με το φθινόπωρο να παρουσιάζει τις πιο δραματικές εποχιακές αλλαγές. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι η κεντρική Αρκτική θα κυριαρχείται από βροχή το φθινόπωρο έως το 2060 ή το 2070, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, αντί για το 2090, όπως προέβλεπαν προηγούμενα μοντέλα.

Οι συνέπειες μιας μετάβασης θα είναι συνταρακτικές, είπαν οι ερευνητές, από την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το λιώσιμο των πάγων, με το οδικό δίκτυο να εξαφανίζεται και τη μαζική πείνα ταράνδων και καριμπού στην περιοχή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική μπορεί επίσης να αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

«Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί», είπε η Μισέλ ΜακΚρίσταλ από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας.«Μπορεί να νομίζουμε ότι η Αρκτική απέχει πολύ από την καθημερινή μας ζωή, αλλά στην πραγματικότητα οι θερμοκρασίες εκεί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που θα έχει αντίκτυπο νοτιότερα».

Στην κεντρική Αρκτική, όπου θα έπρεπε να υπάρχει χιονόπτωση καθ′ όλη τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, στην πραγματικότητα υπάρχει μια μετάβαση σε βροχοπτώσεις. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες καθώς η Αρκτική λόγω των πολύ ισχυρών χιονοπτώσεων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όπως και στο περιβάλλον, λόγω της μεγάλης αντανάκλασης του ηλιακού φωτός, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Πηγή: The Guardian