Αγαπημένα φαγητά που κινδύνευουν να “χαθούν” από την κλιματική αλλαγή

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί ήδη την αλλαγή των καιρικών συνθηκών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καθώς αλλάζουν, θα αλλάξει και η ικανότητα των αγροτών να καλλιεργούν και να παράγουν τρόφιμα στις ποσότητες που πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, πολλά από τα προϊόντα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα καταστήματα μπορεί να αρχίσουν να εξαφανίζονται.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις περιοχές που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων. Η αλλαγή των εποχών θα μπορούσε να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ζωής μιας καλλιέργειας και θα καταστρέψει περιοχές που βασίζονται σε μεθόδους διπλής καλλιέργειας.

Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που μπορεί να μην καταφέρουν να φτάσουν στην κουζίνα σας καθώς η θερμοκρασία της Γης συνεχίζει να αυξάνεται.

1. Καφές

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο, για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση, το 2020 παρήχθησαν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια κιλά κόκκων καφέ.

Όμως τα φυτά του καφέ μαστίζονται από έναν καταστροφικό μύκητα που ονομάζεται “roya” ή “σκουριά των φύλλων”, ο οποίος ευδοκιμεί στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της Λατινικής Αμερικής. Η σκωρίαση των φύλλων προκαλεί τη διακοπή της φωτοσύνθεσης του φυτού του καφέ, καθώς τα φύλλα επικαλύπτονται με σπόρια χρώματος σιδήρου.

Ενώ, οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μειώνουν τις εκτάσεις που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φασολιών. Στην Αφρική, ο αριθμός των περιοχών που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ προβλέπεται να μειωθεί κατά 65% έως το 2080.

Οι καλλιεργητές εξετάζουν φυτά ανθεκτικά στο κλίμα και άλλες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά το μέλλον δεν φαίνεται καλό.

2. Σοκολάτα

Το  κακάο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καλλιεργητική κρίση αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αλλάξουν πάρα πολύ. Οι κόκκοι κακάο χρειάζονται ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν και μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε μια περιοχή 20 μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού. Απαιτούν τις ομοιόμορφες θερμοκρασίες, την υψηλή υγρασία, την άφθονη βροχή, το πλούσιο σε άζωτο έδαφος και την προστασία από τον άνεμο που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στα τροπικά δάση.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι οι περιοχές καλλιέργειας κακάο μπορεί να αντιμετωπίσουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, γεγονός που θα μειώσει δραματικά την έκταση καλλιέργειας.

Χωρίς τις συνθήκες που απαιτούνται για την καλλιέργεια αυτών των κόκκων, η σοκολάτα θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

3. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι το πιο δημοφιλές φρούτο στον κόσμο, καθώς και μια μεγάλη πηγή καλίου. Παράγονται σε 135 χώρες, ενώ οι εκτάσεις που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια μπανανών αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% μέχρι το έτος 2070. Αναρωτιέστε, λοιπόν, τι δουλειά έχει το λυγερό κίτρινο φρούτο σε αυτή τη λίστα;

Καθώς οι μπανάνες ευδοκιμούν σε τροπικά περιβάλλοντα, η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών ενδέχεται να καταστήσει περισσότερες εκτάσεις τεχνικά ικανές για την καλλιέργεια μπανάνας. Η έλλειψη διαθέσιμου νερού σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο, θα αναιρέσει κάθε πιθανό όφελος για τους καλλιεργητές φρούτων.

Εκτός από την έλλειψη νερού, η άνοδος των θερμοκρασιών ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ασθένειας του Παναμά και της Μαύρης Σιγκατόκα, μιας μυκητιασικής λοίμωξης που προκαλεί το θάνατο των μπανανών από αφυδάτωση.

4. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Ακριβώς όπως και οι μπανάνες, καλλιεργούνται ως μονοκαλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι φυτεύεται μία μόνο καλλιέργεια χωρίς μεγάλη βιοποικιλότητα, γεγονός που καθιστά την καλλιέργεια πιο ευάλωτη σε παράσιτα και ασθένειες. Για να μην αποδεκατιστούν τα αβοκάντο, χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον όταν ξεπλένονται κατά τη διάρκεια ισχυρής βροχής.

Τα αβοκάντο είναι επίσης ιδιότροπα φυτά και χρειάζονται συνθήκες που να μην είναι πολύ ζεστές ή κρύες. Απαιτώντας πάνω από 250n λίτρα νερού ανά καρπό, είναι επίσης πολύ ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή. Με την έλλειψη νερού και τις διαφορετικές θερμοκρασίες να αποτελούν αυξανόμενη απειλή, οι λάτρεις του αβοκάντο θα πρέπει να ανησυχούν. Ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2050.

5. Κρασί

Οι ποικιλίες σταφυλιών είναι πολύ ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο λόγος για τον οποίο τα ονόματα των κρασιών προστατεύονται τόσο πολύ από τις τοποθεσίες τους είναι ότι ακόμη και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε διαφορά στη γεύση. Οι οινοπαραγωγοί, για να διατηρήσουν τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας σταφυλιών, αναζητούν ήδη μεγαλύτερα υψόμετρα για να παράγουν τις διάσημες ποικιλίες τους.

Μια μελέτη του 2013 προέβλεψε ότι οι βιώσιμες εκτάσεις για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 73% έως το 2050.

Πηγή: Euronews