Αθήνα – κορυφαία στην λίστα για οδήγηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πολλές κυβερνήσεις βλέπουν πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα ως κεντρικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις ΗΠΑ, οι χώρες αρχίζουν να καταργούν επίσημα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα υπέρ της ηλεκτρικής επανάστασης. Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη εντός του 1,5C από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού.

Στην Ευρώπη οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τα αυτοκίνητα να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 43% σε όλο τον κόσμο το 2020, παρά την πανδημία, ενώ από το 2022, 200 plug-in μοντέλα θα είναι διαθέσιμα για αγορά στην Ευρώπη.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές από την κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να προσφέρουν καθαρή μείωση σε σύγκριση με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού οχήματος διαρκεί περισσότερο από ό,τι ο ανεφοδιασμός ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων όμως μπορούν να επηρεαστούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι αναστέλλουν την απόδοσή τους.

Αυτές είναι οι πέντε κορυφαίες πόλεις στον κόσμο που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο έναν ηλεκτρικό κινητήρα, με τη δική μας Αθήνα να έχει κερδίσει επάξια μια θέση στη λίστα.

  1. Αθήνα, Ελλάδα
  2. Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
  3. Λισαβόνα, Πορτογαλία
  4. Λος Άντζελες, ΗΠΑ
  5. Σίδνεϋ, Αυστραλία

 

Πηγή: www.euronews.com