Αμερική: Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών

Η αμερικανική Δύση πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 χρόνων, ανακοίνωσαν τις τελευταίες μέρες επιστήμονες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change καταδεικνύει πως η περίοδος από το 2000 έως το 2021 ήταν η πιο ξηρή των τελευταίων 12 αιώνων. Η σοβαρότητα της ξηρασίας τού περασμένου έτους ήταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, «σπάνια», με τις ενδείξεις να υποδεικνύουν πως οι ακραίες αυτές συνθήκες θα συνεχιστούν και το 2022.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η ανθρωπογενής κλιματική κρίση επιδείνωσε κατά 72% τη μεγα-ξηρασία.  Η καύση ορυκτών καυσίμων έχει άμεση επίπτωση στη διαθεσιμότητα νερού στη Δύση – που τις τελευταίες δύο δεκαετίες πλήττεται από καιρικές συνθήκες ξηρότητας, με ελπιδοφόρα, αλλά εξαιρετικά περιστασιακά επεισόδια βροχοπτώσεων.

Οι επιστήμονες επικαλούνται το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Λος Άντζελες τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, καταγράφηκαν 25 εκατοστά βροχής, καθιστώντας τον τον δεύτερο πιο βροχερό μήνα στην ιστορία της πόλης.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα η πόλη δέχτηκε λιγότερο από 25 χιλιοστά βροχής, καθιστώντας τον τον όγδοο πιο ξηρό Γενάρη στην ιστορία της. Και με τον Φλεβάρη να βρίσκεται στα μισά του, οι επιστήμονες διαπιστώνουν επιδείνωση του φαινομένου. Οι διακυμάνσεις αυτές γίνονται πιο έντονες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Παρκ Γουίλιαμς, επιστήμονας κλίματος στο UCLA και επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, άνω του μέσου όρου, ώστε να αποκατασταθεί η μεγα-ξηρασία.

Πηγή: CNN