Ανακύκλωση με άρωμα βανίλιας

Τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να ανακυκλωθούν σε άρωμα βανίλιας, αν και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα είναι βρώσιμα.

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων θα μπορούσε κυριολεκτικά να καταναλωθεί για επιδόρπιο. Όχι, οι σεφ δεν μπορούν να σερβίρουν πλαστικό μπουκάλι a la mode, αλλά μια νέα έρευνα έδειξε πώς ένα χρησιμοποιημένο πλαστικό μπουκάλι μπορεί να μετατραπεί σε αρωματική ουσία βανίλιας.

Γενετικά τροποποιημένα βακτήρια E. coli μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετατρέψουν ένα πλαστικό μπουκάλι σε βανιλλίνη – την κύρια πηγή για τη γεύση και τη μυρωδιά της βανίλιας. Οι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι αυτή η βανιλλίνη που παράγεται από πλαστικό είναι πιθανότατα ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση, ωστόσο θα απαιτηθούν περαιτέρω πειράματα. Αν και η βανιλλίνη μπορεί να εξαχθεί φυσικά από τους κόκκους βανίλιας, το 85% προέρχεται από συνθετική βαννιλίνη.

Η επιστημονική ομάδα που σχεδιάζει να αυξήσει την κλίμακα παραγωγής και να αναζητήσει και άλλα χρήσιμα μόρια εκτός από τη βανιλλίνη που θα μπορούσαν να παραχθούν με αυτή τη μέθοδο. Το έργο αυτό έρχεται να αμφισβητήσει την αντίληψη ότι το πλαστικό είναι ένα προβληματικό απόβλητο και αντίθετα αποδεικνύει τη χρήση του ως μια νέα πηγή άνθρακα από την οποία μπορούν να παραχθούν προϊόντα υψηλής αξίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η εξαγωγής βαννιλίνης από πλαστικό είναι το πρώτο παράδειγμα χρήσης ενός βιολογικού συστήματος για την ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων σε ένα πολύτιμο βιομηχανικό χημικό προϊόν, πράγμα που μπορεί να έχει σπουδαίες επιπτώσεις για την κυκλική οικονομία και τον τομέα της βιωσιμότητας.

Πηγή: www.foodandwine.com