Από το Λονδίνο στη Χιλή: Μια περιπέτεια χωρίς ορυκτά καύσιμα

Από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο ακτές της Σιέρα Λεόνε μέχρι τα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο James Levelle τα έχει δει όλα.

Ο βραβευμένος κινηματογραφιστής έχει αποκαλύψει το παράνομο εμπόριο τίγρεων στο Θιβέτ, έχει αποκαλύψει την παιδική εργασία στα βαμβακοχώραφα της Ινδίας και έχει καταγράψει την ιστορία της χρυσοθηρίας στις άγριες περιοχές της Αλάσκας. Αλλά το πιο πρόσφατο ταξίδι του μπορεί να είναι το κορυφαίο.

Ο Levelle – ο οποίος κάποτε επιχείρησε να διασχίσει τη Νότια Αμερική με τα πόδια χωρίς τηλέφωνο, πιστωτική κάρτα ή χρήματα – ξεκίνησε μια αποστολή για να καταγράψει τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική κρίση.

Ένα εγχείρημα μαμούθ

Ο κινηματογραφιστής διαμόρφωσε γρήγορα το σχέδιό του: να ταξιδέψει 9.000 μίλια (14.500 χλμ.) από το Λονδίνο στη Χιλή – όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η διάσκεψη COP25 για το κλίμα – καταγράφοντας κατά μήκος της διαδρομής βιντεοσκοπημένα μηνύματα από νεαρούς ακτιβιστές για το κλίμα. Και πιστός στο οικολογικό του πνεύμα, σκόπευε να το κάνει χωρίς να χρησιμοποιήσει μεταφορικά μέσα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Στη διαδρομή, διέσχισε με το ποδήλατο τη Γαλλία, μπήκε σε ένα πλοίο για την Ουρουγουάη και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε δυτικά την Αργεντινή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ο Levelle διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό με ένα γιοτ από τη Σεβίλλη

Race For Future στο COP26

Ο σκηνοθέτης βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν προς τη Γλασκώβη, όπου θα παρουσιάσει την ταινία της περιπέτειάς του – Race For Future – στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το 2021. Ο Levelle ελπίζει ότι οι φωνές των νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα που συνάντησε στη διαδρομή θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αλλαγή.

“Επανειλημμένα, στα 9.000 μίλια του ταξιδιού μου χωρίς ορυκτά καύσιμα προς τη Χιλή, βρήκα νέους ανθρώπους να ενώνονται και απλώς να κάνουν τη διαφορά με όποιον τρόπο μπορούσαν. Με γέμισε με πίστη, εμπιστοσύνη και πίστη ότι μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό”, αναφέρει ο ίδιος. 

Πηγή: Euronews