Βιέννη: Η οικολογική έκπληξη της Ευρώπης

Η πανέμορφη, μεσαιωνική πόλη έχει και μια δεύτερη πλευρά, που την αναδεικνύει σε οικολογικό παράδεισο.

Περισσότερο από το ήμισυ της μητροπολιτικής περιοχής της Βιέννης αποτελείται από χώρους πρασίνου (από πάρκα και επίσημους κήπους μέχρι ανθισμένα λαχανόκηπους), μέρος των οποίων είναι 860 εκτάρια βιολογικής καλλιέργειας, που καλλιεργούνται σε τρία αγροκτήματα της πόλης. Η γεωγραφική θέση της πόλης σημαίνει ότι το πιο φρέσκο ορεινό νερό ρέει κατευθείαν από τις Άλπεις της Στυρίας και της Κάτω Αυστρίας μέσω των βρυσών της πόλης, ενώ μέσα στα τείχη της πόλης ευδοκιμούν αμπελώνες γεμάτοι σταφύλια.

Με αυτή τη μοναδική περιβαλλοντική σύνθεση έρχεται και το πάθος για τους υπερτοπικούς, μικρής κλίμακας προμηθευτές τροφίμων. Η Βιέννη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πληθώρα καινοτόμων βιοτεχνικών καλλιεργητών και παραγωγών, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία αστικής κηπουρικής Karls Garten, το πρώτο εκθεσιακό και ερευνητικό κέντρο της Βιέννης για την αστική γεωργία.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η Βιέννη είναι εξαιρετικά εύχρηστη, είτε με ποδήλατο είτε μέσω του αποτελεσματικού συστήματος δημόσιων μεταφορών της πόλης. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους η Βιέννη έχει καταταχθεί ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για 10η συνεχή χρονιά από την έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Mercer για την ποιότητα ζωής.

Το δάσος της Βιέννης, το οποίο εκτείνεται στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Βιέννης και διασχίζεται από ελικοειδή μονοπάτια. Οι πυκνοφυτεμένες αυτές περιοχές, που φέρουν το προσωνύμιο “Πράσινος πνεύμονας”, αποτελούν απόθεμα της UNESCO για τη βιόσφαιρα και φιλοξενούν πάνω από 150 είδη πουλιών. Αν πάρετε το τραμ μέχρι την Bahnhofstraße και στη συνέχεια περπατήσετε μέχρι την Dehnegasse, θα συναντήσετε ένα σαφώς σηματοδοτημένο μονοπάτι μήκους 7 χιλιομέτρων που διασχίζει μερικά από τα ομορφότερα κομμάτια του δάσους.

Επιπλεόν, η Βιέννη είναι η μόνη μητρόπολη στον κόσμο που έχει καλλιεργήσει μια οινοβιομηχανία εντός των ορίων της πόλης και οι heurigers – οι ταβέρνες του παλιού κόσμου όπου οι τοπικοί παραγωγοί πωλούν το κρασί τους κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου – αποτελούν ζωτικό μέρος της κουλτούρας. Πρωτοπόρος στις βιολογικές μεθόδους παραγωγής είναι το οινοποιείο Weingut Zahel.

Με πληροφορίες από το euronew