Βιώσιμη ενέργεια στην άκρη των δακτύλων μας

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια συσκευή που συλλέγει ιδρώτα μόνο από τις άκρες των δακτύλων σας, με επίπεδα αποτελεσματικότητας “ιερού δισκοπότηρου”.

Το αυτοδημιούργητο βιοκαύσιμό έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μια σειρά από μικρά φορητά ηλεκτρονικά συστήματα, σύμφωνα με τους μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Πολλές φορητές τεχνολογίες που λειτουργούν με ανθρώπινη ενέργεια απαιτούν μεγάλη άσκηση για να αποδώσουν πλήρως – αυτή η εφεύρεση όμως χρειάζεται απλώς να κοιμηθείτε καλά, προκειμένου να παράγει πραγματική, βιώσιμη ενέργεια από τα χέρια σας.

Πώς λειτουργεί;

Η συσκευή που δημιουργήθηκε χρησιμοποιεί μια κυψέλη βιοκαυσίμου που τροφοδοτείται από τα άλατα που διαλύονται στον ιδρώτα μας.

Κάθε μαξιλαράκι δακτύλου έχει εμβαδόν ένα εκατοστό και είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο αφρό που περιέχει υδρογέλη για μέγιστη απορρόφηση του ιδρώτα, το οποίο είναι άνετο και διακριτικό. Η συσκευή απαιτεί ‘’ενέργεια από το τίποτα’’ καθώς μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καμία σωματική δραστηριότητα και μάλιστα είναι σε θέση να παράγει με επιτυχία 300 millijoules (mJ) ενέργειας ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος κατά τη διάρκεια ενός 10ωρου ύπνου.

Γιατί στα δάχτυλα;

Οι άκρες των δακτύλων μας φιλοξενούν την υψηλότερη συγκέντρωση ιδρωτοποιών αδένων στο ανθρώπινο σώμα – περισσότερο από τις μασχάλες ή την πλάτη μας.

Η ομάδα έχει τώρα ως στόχο να ενσωματώσει την ανακάλυψή της σε φυσικές φορητές μορφές, όπως γάντια. Είναι επίσης πιθανό η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί μια μέρα για την τροφοδοσία συσκευών σε ασύρματη μορφή όπως τα smartphones μας.

Πηγή: www.euronews.com