Γιατί κατηγορούν τη Vogue οι Ιταλοί;

Η Vogue Italia δέχεται επικρίσεις για την αποκοπή ενός σημείου της ακτής της Τοσκάνης που έχει προκαλέσει επί δεκαετίες περιβαλλοντικά προβλήματα στους ντόπιους.

 

Το εξώφυλλο του τεύχους Σεπτεμβρίου του περιοδικού απεικονίζει τις αψεγάδιαστες λευκές παραλίες του Rosignano Solvay, στην Τοσκάνη, σε μια περιοχή που συχνά αναφέρεται και ως οι “Μαλδίβες της Ιταλίας”.

Με βάση αυτή και μόνο την εικόνα, θα ήταν αδύνατο να γνωρίζει κανείς ότι η ακτογραμμή φιλοξενεί επίσης ένα χημικό εργοστάσιο που είναι υπεύθυνο για την απόρριψη αποβλήτων στην κοντινή θάλασσα.

Το εξώφυλλο δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην περιοχή. Απεικονίζει μοντέλα, τα οποία φορούν ρούχα διάσημων οίκων υψηλής ραπτικής να μπαινοβγαίνουν στο γαλάζιο νερό. Μία φωτογράφηση ανάλογη των προδιαγραφών της Vogue. Ωστόσο, μια στροφή της κάμερας κατά 180 μοίρες παρέχει μια λιγότερο όμορφη και γαλήνια εικόνα.

Ένα χημικό εργοστάσιο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Solvay με έδρα το Βέλγιο είναι μια αναμφισβήτητη παρουσία στην ακτή του Rosignano από το 1913. Πολλές τοξικές χημικές ουσίες βρίσκονται στο μείγμα του, όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο, ο μόλυβδος και η αμμωνία – ουσίες που είναι είναι απίστευτα επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τα ζώα. Επίσης, το εργοστάσιο είναι υπεύθυνο και για την απόρριψη αποβλήτων χημικών προϊόντων απευθείας στη θάλασσα της Λιγουρίας. Ενώ, το διάσημο λαμπερό λευκό χρώμα της άμμου που κάνει την παραλία τόσο δημοφιλή οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων ασβεστολιθικής τέφρας. Μόλις, το 2017, ψάρια ξεβράζονταν στην ακτογραμμή με αφύσικα επίπεδα αμμωνίας στο σώμα τους.

Το περιοδικό δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη εξήγηση για την εικόνα του εξωφύλλου όπου υποστήριζε πως είχε ως στόχο να “ευαισθητοποιήσει” για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιπροσωπεύει η Rosignano Solvay.

“Η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα σε ό,τι κάνουμε και η Vogue Italia θα συνεχίσει να είναι αφοσιωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα σημαντικά ζητήματα”, σχολίασαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού.

Πηγή: https://www.euronews.com/green/2021/09/15/why-are-italians-asking-vogue-to-apologise-for-this-hypocritical-cover