Γκουτιέρες: “Είτε θα το σταματήσουμε, είτε θα μας σταματήσει”

Ψευδαίσθηση χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γουτιέρες, τις εκτιμήσεις περί προόδου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ δε δίστασε να επικρίνει σφόδρα τους παγκόσμιους ηγέτες για τη μέχρι τώρα στάση τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή έναρξης της COP26 στη Γλασκώβη, ο Γκουτέρες απέρριψε απερίφραστα τις εκτιμήσεις που θέλουν να βελτιώνεται η κατάσταση σε ότι αφορά το κλίμα και προέτρεψε τους πάνω από 120 αρχηγούς κρατών να επιλέξουν «να προστατεύσουν το μέλλον μας και να σώσουν την ανθρωπότητα».

Ο εθισμός στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στα όρια, προειδοποίησε. «Είτε θα το σταματήσουμε αυτό, είτε θα μας σταματήσει. Είναι καιρός να πούμε φτάνει. Φτάνει πια στο να σκοτώνουμε τους εαυτούς μας με τον άνθρακα. Φτάνει πια στην αντιμετώπιση της φύσης σαν τουαλέτα. Φτάνει πια το κάψιμο, οι γεωτρήσεις και οι εξορύξεις. Σκάβουμε τους λάκκους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες.

Όπως τόνισε, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ακόμα μακριά από τα πλάνα της για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με την τρέχουσα κατάσταση και χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις οι χώρες θα είναι αναγκασμένες να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι κάθε χρόνο όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού, αλλά κάθε χρόνο.

Η υπόσχεση για την παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες ως χρηματοδότηση για το κλίμα, δεν έχει υλοποιηθεί ενώ είναι καίριας σημασίας όπως υπογράμμισε.

Ο Γκουτιέρες ανακοίνωσε και τη δημιουργία νέας επιτροπής ειδικών που θα προτείνουν «σαφή στάνταρντ» για τον υπολογισμό των δεσμεύσεων που διατυπώνουν επιχειρήσεις και άλλοι μη κρατικοί παράγοντες.

Πηγή: BBC