Γκρέτα Τούνμπεργκ σε COP26: “Η αλλαγή δε θα έρθει από ‘κει μέσα”

Η διάσημη ακτιβίστρια απευθυνόμενη προς τους διαδηλωτές έξω από την συνδιάσκεψη της COP26 είπε «Οι πολιτικοί προσποιούνται πως παίρνουν σοβαρά το μέλλον μας».

Η άφιξη των παγκόσμιων ηγετών στη Γλασκώβη προκάλεσε μπαράζ διαδηλώσεων στην πόλη. Σε μία από αυτές πήρε μέρος και η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα που διεμήνυσε στους διαδηλωτές πως η αλλαγή δεν θα έρθει από τους πολιτικούς που παίρνουν μέρος στη διεθνή διάσκεψη, αλλά από μεμονωμένα άτομα που οραματίζονται και ηγούνται των εξελίξεων.

Η 18χρονη Τούμπεργκ, μιλώντας στη συνάντηση των νέων ακτιβιστών του κινήματος «Fridays for Future», στο Festival Park, κοντά στις εγκαταστάσεις της διάσκεψης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτή η COP26 είναι μέχρι στιγμής όπως ακριβώς οι προηγούμενες σύνοδοι και αυτό δεν μας οδήγησε πουθενά. Αυτοί δεν μας οδηγούν πουθενά».

Η ακτιβίστρια συνέχισε λέγοντας πως, «Μέσα στη Σύνοδο υπάρχουν απλώς πολιτικοί και άνθρωποι εξουσίας που προσποιούνται πως παίρνουν το μέλλον μας στα σοβαρά, προσποιούνται πως παίρνουν τα σοβαρά το παρόν ανθρώπων που πλήττονται ήδη από την κλιματική κρίση. Η αλλαγή δεν θα έρθει από εκεί μέσα. Αυτό δεν είναι ηγεσία. Αυτή είναι η ηγεσία» ανέφερε, υποδεικνύοντας τους νέους ανθρώπους που την άκουγαν.

«Μπουχτίσαμε με όλο αυτό. Θα κάνουμε εμείς την αλλαγή είτε τους αρέσει είτε όχι», πρόσθεσε. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα συμμετέχουν οι επικεφαλής 120 χωρών καθώς και 25.000 εκπρόσωποι.

Πηγή: BBC