Γκρέτα Τούνμπεργκ: “30 χρόνια μόνο μπλα, μπλα, μπλα…”

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι νεαροί ακτιβιστές έδωσαν έναν σκεπτικιστικό τόνο για τις συνομιλίες για το κλίμα στην Ιταλία, λέγοντας ότι έχουν υποσχεθεί πολλά, αλλά έχουν γίνει ελάχιστα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Γης που αποτέλεσε ορόσημο.

Οι φόβοι ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται αυξήθηκαν μετά την έκθεση του ΟΗΕ τον Αύγουστο που προειδοποίησε ότι η κατάσταση βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να ξεφύγει από τον έλεγχο, με τον κόσμο να είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω διαταραχές για τις επόμενες γενιές.

“Τριάντα χρόνια μπλα, μπλα, μπλα”, δήλωσε η Τούνμπεργκ στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εκδήλωσης Youth4Climate. Χιλιάδες νέοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο αυτή την εβδομάδα, ενώ περίπου 400, από περίπου 190 χώρες, πρόκειται να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επεξεργαστούν προτάσεις για πιθανές λύσεις.

“Οι λεγόμενοι ηγέτες έχουν επιλέξει νέους ανθρώπους σε συναντήσεις όπως αυτή για να προσποιηθούν ότι μας ακούνε, αλλά δεν μας ακούνε”, δήλωσε η Τούνμπεργκ, “Δεν υπάρχει πλανήτης Β. Η αλλαγή είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και αναγκαία, αλλά όχι αν συνεχίσουμε όπως μέχρι σήμερα”.

Οι νεαροί ακτιβιστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να θέσουν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, χρόνια αφότου οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ρίο στη Βραζιλία το 1992 δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, καλούνται να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής COP26 των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο.

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg συμμετέχει στο συνέδριο Youth4Climate πριν από την COP26 στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Οι προτάσεις τους θα εξεταστούν από τους υπουργούς για το κλίμα και την ενέργεια που θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο για την προ της COP26 συνάντησή τους και ορισμένες από αυτές θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές υποδαυλίζει τους φόβους για λαϊκή αντίδραση κατά της μεταρρύθμισης του κλίματος.

Η διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ έχει ως στόχο να εξασφαλίσει πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα από τις σχεδόν 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι ακτιβίστριες για το κλίμα Greta Thunberg και Vanessa Nakate παρευρίσκονται στο συνέδριο Youth4Climate pre-COP26 στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Ενώ οι νέες δεσμεύσεις για ενέργεια και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν αφήσει τους διαπραγματευτές πιο αισιόδοξους, πολλές χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυπαντών όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν ακόμη παραδώσει επικαιροποιήσεις των βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης τους για το κλίμα.

Οι ακτιβιστές απαιτούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνδυάσουν τη ρητορική με τη δράση και να διαθέσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους που έζησε καύσωνες που έσπασαν ρεκόρ, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Τα πλούσια έθνη που δεσμεύτηκαν πριν από μια δεκαετία να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν και να μεταβούν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας υπολείπονται ακόμη του στόχου τους για το 2020.

“Το υποσχέθηκαν μέχρι το 2020 και ακόμα περιμένουμε”, δήλωσε η Βανέσα Νακάτα, εκπρόσωπος της νεολαίας από την Ουγκάντα.

Πηγή: reuters