Γροιλανδία: Το λιώσιμο των πάγων απειλεί τη Φλόριντα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στρώμα πάγου έχασε 8,5 δισ. τόνους επιφανειακής μάζας, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 19,8C, θερμοκρασία ρεκόρ για την περιοχή.

Το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας υφίσταται ένα κύμα τήξης, με την ποσότητα πάγου που εξαφανίστηκε σε μία μόνο ημέρα να είναι αρκετή για να καλύψει ολόκληρη τη Φλόριντα με πέντε εκατοστά νερού, όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

Ο πάγος που λιώνει στη Γροιλανδία ρέει ως νερό στον ωκεανό, όπου προστίθεται στη συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα κομμάτι υψηλής πίεσης απορροφά και συγκρατεί θερμότερο αέρα από νοτιότερα “σαν ηλεκτρική σκούπα” και τον κρατά πάνω από την ανατολική Γροιλανδία, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το ρεκόρ θερμοκρασίας των 19,8 βαθμών Κελσίου που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες. Καθώς το εποχιακό χιόνι λιώνει, αποκαλύπτεται ο πιο σκοτεινός πυρήνας πάγου, ο οποίος στη συνέχεια λιώνει κι αυτός και συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η περίοδος τήξης της Γροιλανδίας διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Τα στοιχεία της δανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι το νησί έχει χάσει περισσότερους από 100 δισ. τόνους πάγου από τις αρχές Ιουνίου φέτος.

Αν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας έλιωναν, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά περίπου 6 μέτρα, και παρόλο που αυτό είναι απίθανο να συμβεί σε οποιαδήποτε προβλέψιμη χρονική κλίμακα, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου φτάνει σε σημείο καμπής, λόγω των πιέσεων που του ασκούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 12.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την απώλεια πάγου να τρέχει με ρυθμό περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων το λεπτό το 2019. Η Γροιλανδία και η άλλη πολική περιοχή της Γης, η Ανταρκτική, έχουν χάσει μαζί 6,3 εκατ. τόνους πάγου από το 1994.

Αυτός ο ρυθμός απώλειας πάγου, ο οποίος επιταχύνεται καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλάζει τα ωκεάνια ρεύματα, μεταβάλλει τα θαλάσσια οικοσυστήματα και αποτελεί άμεση απειλή για τις παράκτιες πόλεις του κόσμου που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Πηγή: www.theguardian.com